Iz izčlenitvenega načrta je razvidno še, da bo Klub Modrih na PSL Storitve prenesel tudi deleža v neznanih družbah Sadowa in Elevadores. "Gre za tuji družbi, v katerih imamo konkretne, a ne odločujoče deleže," je bil kratek direktor Kluba Modrih Leon Klemše. Kot nam je uspelo izvedeti, gre v obeh primerih za argentinski družbi s sedežem v Buenos Airesu. Podrobni podatki o družbi Elevadores niso znani, medtem ko gre v primeru Sadowe za večjo tovarno za predelavo mesa, katere začetki segajo v leto 1965. Obe družbi vodi Alejandro Sanna, ki se je nedavno mudil tudi na obisku v Sloveniji. S kakšnim namenom in ali je obiskal tudi Klub Modrih, ni znano.

Sicer pa letno poročilo Zvon Ena Holdinga, ki je prek družbe Gospodarstvo Rast v večinski lasti Mariborske nadškofije, razkriva, da tako Elevadores kot Sadowo dejansko obvladuje kapital slovenskega izvora. Iz zadnjih javno dostopnih podatkov namreč izhaja, da je Zvon Ena Holding kar 25-odstotni lastnik obeh družb. Na koliko Zvon Ena Holding vrednoti obe družbi, ni znano, Klub Modrih svoj delež v Elevadores vrednoti na 2,1 milijona, delež v Sadowi pa na 5,5 milijona evrov.

Klub Modrih, ki je v 80,6-odstotni lasti družbe Sanotis, preostanek pa obvladujejo Interfin Naložbe, bo tako obdržal 15-odstotni delež Interfin Naložb ter nekatere manjše naložbe in dana posojila, kar pomeni, da bo največja naložba družbe njen stoodstotni delež PSL Storitev. Zakaj bo sploh prišlo do razdelitve Kluba Modrih na dva dela (lastnika sta razdelitev družbe že potrdila na skupščini), nam v zadnjih dneh ni uspelo izvedeti. Poznavalci sicer navajajo predvsem davčne razloge, ne izključujejo pa niti možnosti, da gre le za predpriprave na prodajo novoustanovljene družbe skupaj z njenimi naložbami.

matjaz.polanic@dnevnik.si