Infond Holding pa je prejšnji teden razglasil insolventnost, saj izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami presega polovico osnovnega kapitala družbe in te izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv. V torek naj bi Infond Holding, ki ga prek Centra Naložb in Kolonela obvladuje nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, prek sodišča zahteval, da se do konca tožb bankam prepove zasege delnic iz repo pogodb.

Razlastitev se nadaljuje

Nekaj minut po deseti  uri pa so banke naredile nov korak k dokončni razlastitvi oziroma zaplembi premoženja Infond Holdinga. Ena od bank upnic je namreč za nekaj več kot osem milijonov evrov prodala 3,2-odstotni delež Pivovarne Laško. Dobre pol urepred zaključkom trgovanja je bil na borzi sklenjen še en posel v katerem je lastnika zamenjalo 1,8 odstotka Pivovarne Laško.

Katera od bank je zasegla delnice Pivovarne Laško za zdaj še ni znano. Doslej so zasežene Infondove delnice Mercatorja in Pivovarne Laško prodale NLB, Banka Celje, Abanka Vipa, Banka Koper in Gorenjska banka. Infond Holding ima tako v lasti le še 10,5 odstotka Pivovarne Laško in slabe tri odstotke  Mercatorja, medtem ko je pred razlastitvijo obvladoval 54 odstotkov Laškega in 25 odstotkov Mercatorja.

Več kazalcev poslovanja Infond Holdinga, njegove večinske lastnice družbe Center Naložbe in Pivovarne Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij.