Za oba sklopa natečaja, Petkovškovo nabrežje in Mesarski most, je prvo nagrado prejela ista skupina arhitektov, v kateri med drugimi sodeluje tudi Jurij Kobe, projektant načrtovanega dvonadstropnega mostu skozi Cukrarno. Most je v njihovem elaboratu zasnovan kot večnamenska površina, hkrati bo povezal tržnico s sosednjim nabrežjem, na njem pa bodo dodatni prostori za tržnico. Izdelan bo iz lupinaste jeklene konstrukcije.

Dodatni javni prostor se odpira tudi na Petkovškovem nabrežju, s katerega se bodo po izgradnji garažne hiše pod Vodnikovim trgom avtomobili umaknili, saj so predvideni peš cona, stopnišča do roba rečnega korita ter ureditev brega z razglednima ložama s sedišči, vzdolž reke speljane sprehajalne poti in nove tržne površine.

Garaže samo pod Vodnikovim trgom

Po zmagovalnem elaboratu studia Kombinat bo pod sosednjim Vodnikovim trgom, osrednjo površino tržnice, garažna hiša v treh etažah s 692 parkirnimi mesti, kar je po besedah Jankovića dovolj, tako da se za garaže ne bodo odločili še pod Pogačarjevim in Krekovim trgom. Garažna hiša pod tržnico bo po besedah Gajška še enkrat cenejša od tiste v grajskem griču. "Prostorsko gledano morda zgleda boljša rešitev ta, ki se prilagaja obliki grajskega griča, a to je tudi tisti teren, ki je geološko gledano najzahtevnejši in zahteva tudi statično sanacijo hiš," poudarja prvi ljubljanski urbanist.

Uvoz in izvoz v garažno hišo je predviden s križišča Poljanske in Kopitarjeve ceste pri južnem delu novega prizidka Mahrove hiše. Vanj se iz semenišča seli pokriti del tržnice, v zgornjih nadstropjih pa so predvideni poslovni prostori in manjši hotel s tremi zvezdicami.

Več neznank je pri ureditvi Krekovega trga, saj natečajna komisija ni podelila prve nagrade. Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića bodo odkupili tri elaborate, odločiti pa se še morajo, ali bodo pod zemljo povezali garažno hišo in Krekov trg oziroma postajo vzpenjače na grad.

Letos tudi Rog in Kongresni trg

Po Gajšku in Jankoviću se v središču mesta začenjata še dva pomembna projekta. Prvi je obnova Roga, za katerega naj bi gradbeno dovoljenje pridobili proti koncu leta in ki ga bo mesto uredilo najverjetneje z zasebnim partnerjem. V njem bo center sodobnih umetnosti, hotel za umetnike in prostori za delavnice, ob tem pa še poslovno-stanovanjska stolpnica. Drugi je še ena garaža, tokrat pod Kongresnim trgu, ki jo bodo po napovedih začeli graditi jeseni.