Rojevanje novih generacij informacijskih sistemov

Predstavniki multinacionalk IBM, Microsoft, Oracle in slovenskih strateških partnerjev Eles, Mobitel ter Telekom Slovenije so včeraj z rektorjem Ivanom Rozmanom podpisali sporazum o sodelovanju v vseslovenskem kompetenčnem centru za storitveno orientirano arhitekturo (SOA) v okviru Znanstvenega parka UM. "V tem centru bomo v sodelovanju s partnerji razvijali nove generacije informacijskih sistemov, ki bodo omogočale povsem nove pristope uporabe informacijskih tehnologij," je razložil Matjaž B. Jurič, predsednik kompetenčnega centra.

Po besedah Biljane Weber, generalne direktorice IBM Slovenija, si v Mariboru prizadevajo vzpostaviti takšen razvojni center, ki bi bil zanimiv tudi za širšo evropsko regijo. Zanimanje na področju razvoja SOA je namreč zelo veliko, samo IBM v tovrstne raziskave vloži več kot milijardo dolarjev na leto.

Ti dolarji se žal ne bodo neposredno stekali v Maribor, ker se delovanje omenjenega kompetenčnega centra, v katerem bo sprva zaposlenih 12 oseb, financira izključno na podlagi raziskovalno-razvojnih in aplikativnih projektov.

Inkubator namesto parka

Usoda gradnje Znanstvenega parka UM na Teznem ostaja negotova, ker mariborski župan Franc Kangler ne podpira zamisli, po kateri naj bi univerzi podarili deset hektarjev občinske zemlje. Zato občinska finančna vlaganja v ta center niso predvidena niti v občinskem proračunu za leto 2009. Kje bo deloval kompetenčni center? "Infrastrukturni del Znanstvenega parka UM je prišel do ključne točke, ko je pripravljena vsa potrebna dokumentacija za začetek gradnje," je pojasnil Jurič. "Dokler ne bodo zgrajene stavbe, bo center deloval v prostorih univerzitetnega inkubatorja."