Po prvotnih obetih ljubljanske mestne uprave naj bi vrh Šmarne gore sicer s(p)odobno komunalno uredili že konec lanskega leta, a tokratna nekajmesečna zamuda ni nič v primerjavi z dolgoletnimi neizpolnjenimi obljubami. "Gradbena dela za napeljavo vodovoda in kanalizacijskih cevi so izvajalci zaključili že konec lanskega leta, ponovno so uredili tudi razkopano cesto," je povedal Mirko Kocuvan z mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet. Do začetka pomladi morajo torej poskrbeti še za elektronski pogon vodovoda (iz vrtine) in zgraditi biološko čistilno napravo za sanitarije pod gostiščem.

Napeljava vodovoda na Rožnik oziroma Cankarjev vrh, ki gnezdi domala nad središčem Ljubljane, je po dolgih letih priprav in večkratnem spreminjanju trase zaradi zagat z denacionalizacijskimi postopki ter s pridobivanjem potrebnih soglasij zapredena - "v fazi projektiranja in pridobivanja gradbenega dovoljenja", če bodo imeli srečo, pa se bodo gradbena dela za vodovod na Rožnik vendarle kmalu začela.

V isti pripravljalni fazi, a še daleč od začetka gradnje je vodovod Toško čelo. Kocuvan je omenil, da je gradnja vodovoda do tega prav tako znanega zaselka nad Ljubljano v mestnem proračunu predvidena šele za prihodnje leto. V tem primeru imajo preglavice z mikrobiološko in kemično oporečnostjo vode iz 153 metrov globoke vrtine, ki so jo naredili že lani. Vzorci izčrpane vode so namreč nakazali morebitno bakteriološko oporečnost in preveliko vsebnost železa. Slednjo so pripisali ne dovolj očiščeni vrtini, zato bodo letos nadaljevali z njenim čiščenjem. Dokler ne odpravijo omenjenih pomanjkljivosti, pa ne morejo računati na pridobitev vodnega dovoljenja, je pojasnil Mirko Kocuvan.