V nedeljo vas čaka finale z Argentino. Napovedujete zmago?

Imamo eno najmočnejših reprezentanc, za katero sem kadar koli igral. Na vsakem položaju imamo po dva izvrstna nogometaša, ki zaupata drug drugemu. Delujemo kot moštvo, v katerem dihamo drug za drugega. Zato menim, da imamo velike možnosti, da postanemo svetovni prvaki.

Na zadnjih treh svetovnih prvenstvih ste bili blizu naslovu, a vam je vedno nekaj zmanjkalo. Leta 2002 ste izgubili v finalu, leta 2006 ste osvojili tretje mesto, prav tako leta 2010.

Res je, vedno smo bili zelo blizu, a nam ni uspelo, kar je bilo frustrirajoče tako za nogometaše kot tudi naše navijače. Ti si močno želijo, da Nemčija znova postane svetovna prvakinja. Mislim, da smo v Braziliji prikazali konstantno dobro igro. Naša prednost je močna klop, saj je Nemčija vedno imela močno prvo enajsterico, a tudi težave pri menjavah. Sedaj pa je resnično vseh 23 nogometašev v izbrani vrsti odličnih tako v obrambi kot tudi na sredini igrišča in v napadu. Smo tudi psihično močni, zato sem prepričan, da nam lahko uspe.

Vaš matični klub je Arsenal. Zdi se, da igra podobno kot nemška reprezentanca.

Filozofiji igre sta si res podobni. Tako v Arsenalu kot v reprezentanci želimo imeti posest žoge v svojih nogah. Arsenal je bil tudi zato zame primerna izbira. Sem pa že kot otrok sanjal, da bom nekoč igral v Londonu, bil sem velik navijač Tonyja Adamsa in sem nosil njegov dres.

Tako trener Arsene Wenger kot selektor Joachim Löw hvalita vaše sposobnosti organizacije na igrišču, je to ključ do dobre obrambe?

Če želiš biti zadnji mož na igrišču, neupoštevaje seveda vratarja, moraš imeti odličen pregled nad tem, kaj se dogaja. Ker sem visok, veliko vidim in preverjam, ali soigralci pravilno stojijo na igrišču, da se lahko branimo res vrhunsko. V reprezentanci pomagam vsakomur, da je na pravem mestu in upošteva navodila selektorja. V veliko pomoč mi je tudi kapetan Philipp Lahm, ki ima prav tako odličen pregled nad igro.

Se nekoč vidite kot kapetan reprezentance?

O tem ne razmišljam, pomembno mi je le, da igram nogomet. Philipp Lahm je eden najboljših kapetanov, kar jih premore svet. Je vzor vsem nam. Podoben je tudi Bastian Schweinsteiger, ki je naravni vodja. Od obeh se lahko veliko naučim. Seveda pa bom v prihodnosti, če me bodo videli na mestu kapetana, to vlogo z veseljem sprejel. Bil bi neizmerno ponosen kot vodja nemške reprezentance.

V prostem času vodite dobrodelno organizacijo. Kaj vas je navdihnilo k tovrstnemu početju?

Smrt mojega soigralca pri Hannovru 96, vratarja Roberta Enkeja, ki je žal naredil samomor. Bila sva zelo dobra prijatelja, bil je naravnost prekrasen človek in pogosto mislim nanj. Zbirati denar v dobrodelne namene mi pomaga, da počastim spomin nanj na način, kot bi si ga on želel. maš