Nogometaši Bayerna so petič v zgodovini evropski prvaki. V kakovostnem finalu, ki sta ga prvič v zgodovini odigrala nemška kluba, so zasluženo premagal Borussio iz Dortmunda. Junak tekme je bil Nizozemec Arjen Robben, ki je bil lani tragična figura finala s Chelseajem - Bayern ga je izgubil po enajstmetrovkah, tokrat pa je dosegel zmagoviti gol v 89. minuti. Borussia je imela svoje priložnosti, ni jih izkoristila, tako da je na koncu ostala brez drugega naslova, čeprav je z igro pokazala, da se je zasluženo našla v finalu.

Prvi polčas zaznamovala izvrstna vratarja

Borussia je tekmo začela agresivno in v prvih 25 minutah tekmeca prisila, da so se v glavnem le branil. Pri tem si je priigrala kar nekaj priložnosti, a vratar Manuel Neuer se ni pustil premagati. V 14. minuti je moral posredovati po strelu Roberta Lewandowskega od daleč, še težje delo pa je imel minuto pozneje, ko je z nogo ubranil strel Jakuba Blaszczykowskega. S tem še ni bilo konec njegovih obramb, saj se je izkazal tudi ob poskusih Marca Reusa in Svena Benderja.

Bayern je potreboval nekaj časa, da se je otresel pritiska, ko se ga je, pa je postal nevarnejši tekmec, toda tudi vratar Borussie Roman Wiedenfeller je pokazal svojo kakovost. V 26. minuti je strel Maria Mandžukića odbil v kot, po katerem je Javi Martinez streljal čez gol, nato pa je dobil dva medsebojna dvoboja z Arjenom Robbenom, ki se je dvakrat sam znašel pred njim. Med obema priložnostima Nizozemca, je na drugi strani sam pred Neuerja prodrl tudi Lewandowski, a vratar Bayerna je spet odlično posredoval.

Bayern povedel, Borussia hitro odgovorila

Wembley je v prvem polčasu spremljal odlično predstavo, manjkali so samo goli, v 61. minuti drugem delu pa se je končno zatresla tudi mreža. Akcijo je začel Franck Ribery, nadaljeval Robben, ki je mimo vratarja podal žogo v sredino, kjer je Mandžukiću ni bilo težko potisniti v gol. A Borussia je hitro ogovorila, za kar pa ima največ zaslug brazilski branilec Dante, ki si je privoščil neumnost. Nespretno je v kazenskem prostoru brcnil Reusa, sodnik pa je upravičeno dosodil enajstmetrovko. To je uspešno izvedel Ilkay Gündugan.

Robben junak srečanja na Wembleyju

Videti je bilo, da je dortmundska ekipa prišla do psihološke prednosti, a vseeno so bili Bavarci nevarnejši. V 72. minuti je bil Weindenfeller že premagan, saj ga je Thomas Müller preigral, vendar je preslabo streljal, tako da je imel Neven Subotić dovolj časa, da je žogo na poti do gola pravočasno ujel in izbil. Vratar Borussie se je izkazal tudi po strelih Davida Alabe in Bastiana Schweinsteigerja in "dišalo" je po podaljšku, toda do njega ni prišlo. In to po zaslugi Robbena, ki se je odlično znašel v kazenskem prostoru in mimo vratarja poslal žogo v mrežo.

Liga prvakov, finale:

Borussia Dortmund - Bayern 1:2 (0:0)

Strelci: Gündogan 68./11m; Mandžukić 60., Robben 89.

Začetni postavi:

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender (90./Sahin), Gündogan, Blaszczykowski (90./Schieber), Reus, Grosskreutz, Lewandowski.

Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery (90./Gustavo), Mandžukić (90./Gomez). 

 

Prvi polčas: 

5' Tekmo sta moštvi pričakovano začeli previdno, po petih minutah igre pa nobena stran na igrišču ni uspela zagospodariti.

10' Po neuspelem napadu Bayerna so hiter protinapad izvedli nogometaši v rumeno-črnih dresih. Do zaključnega strela  je prišel Blaszczykowski, vendar je meril nenatančno.

14' Nevarno je zapretil Lewandowski. Napadalec Borussie je sprožil močan strel proti Bayernovim vratom, Neuer pa je žogo poslal v kot. Dortmundčanom se je še v isti minuti ponudila nova priložnost za zadetek, a je strel Blaszczykowskega po izvrstni podaji Reusa, čuvaj Bayernove mreže ubranil. 

20' Borussia je po dvajsetih minutah igre veliko nevarnejša. Tako je v 19. minuti Bayernovi obrambi uspel zbežati Reus, vodstvo Borussie pa je znova preprečil odlični Neuer. 

22' Priložnosti Borussie se vrstijo kot po tekočem traku. Tokrat je do strela prišel Bender, njegov strel po tleh pa je Neuer ubranil.

26' Prva priložnost se je naposled ponudila tudi Bayernu. V kazenski prostor je podal Ribery, žoga pa je našla Mandžukića, ki je nevarno sprožil z glavo. Odlično je odreagiral Weidenfeller in s pomočjo prečke žogo preusmeril v kot.

30' Izvrstna priložnost se je tokrat ponudila Bayernovemu zvezdniku Robbnu, ki se je na desni strani sam znašel pred Weidenfellerjem, a ga ni uspel premagati.

35' Vratarja nemških velikanov na tekmi nizata izvrstne obrambe. Tokrat se je znova izkazal Neuer, ki je ubranil strel Lewandowskega, potem ko se je ta otresel svojega čuvaja in ustrelil po tleh. 

43' Po dolgi podaji Danteja v napadalno polovico, si je hudo napako privoščila Borussiina obramba. Do žoge se je prebil Robben, ki pa je ustrelil naravnost v obraz Weidenfellerja. Slednji je tako tudi z nekoliko sreče svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

45' Prvi polčas se je končal brez zadetkov, junaka srečanja pa sta zaenkrat vratarja obeh moštev, ki sta se izkazala z nekaj zares blestečimi obrambami. 

Drugi polčas: 

55' Drugi polčas se je začel z ofenzivo Bayerna, ki je bil agresivnejši in več pri žogi, vseeno pa si priložnosti za zadetek nogometaši v rdečih dresih niso uspeli ustvariti.

59' Po podaji iz kota se je priložnost ponudila Mandžukiću, ki je s težkega položaja streljal z glavo, vendar je Weidenfeller brez težav strel ubranil.

60' 1:0 za Bayern! Manj kot minuto kasneje, ko je zapravil priložnost za zadetek, je Mandžukić zatresel mrežo Borussie. Veliko zaslug za to gre pripisati Robbnu, ki je po podaji Riberyja v kazenski prostor pobegnil obrambi, žogo poslal do hrvaškega napadalca, ki mu iz neposredne bližine ni bilo težko zadeti.

68' 1:1! V kazenskem prostoru je Dante grdo brcnil Reusa, sodniku pa ni preostalo drugega, kot da dosodi najstrožjo kazen. Zanesljivi izvajalec je bil Gündogan, ki je z močnim strelom po tleh v levi vratarjev kot premagal Neuerja in izenačil.

72' Kmalu bi bil Bayern lahko znova v vodstvu. Po hitrem protinapadu je Müller podal proti Robbnu, ki je imel prazen gol, a je žogo v kot zadnji hip preusmeril Subotić.

76' S silovitim strelom je tokrat poskusil Alaba, a se je kapetan Borussie z odlično parado znova izkazal.

87' Zmagovalca je imel tokrat priložnost odločiti Schweinsteiger, potem ko mu Je Müller prepustil strel. Nemški reprezentant je močno sprožil s približno 17 metrov, Weidenfeller pa se je še enkrat več izkazal.

89' 2:1 za Bayern! Ko je že kazalo na podaljške, so Bavarci znova prišli v vodstvo. Za zmedo v Borussiini obrambi je poskrbel Ribery, žoga pa se je nato odbila do Robbna, ki je stekel v kazenski prostor in dosegel zadetek.

90' Borussia do konca srečanja ni uspela ogroziti Bayerna, ki se je tako zasluženo še petič veselilosvojitve najprestižnejše klubske lovorike na svetu.