Španci so v Brazilijo prišli kot nesporni nogometni vladarji zadnjih let, saj so osvojili tri velika tekmovanja zapored. A že na uvodu mundiala so doživeli leden tuš, ko jim je razigrana nizozemska reprezentanca zabila pet golov. Za drugo tekmo s Čilom so napovedovali drug obraz in zmago, ki bi jih vrnila v igro, a doživeli so še en boleč poraz.

Večino tekme so Španci sicer imeli terensko premoč, a njihovi napadi so bili jalovi in le redko so prebili obrambno vrsto Čilencev, še ko so jo, pa jih je zaustavil odlični vratar Claudio Bravo.

Čile je povedel v 20. minuti, ko je zadel Vargas in že takrat je začelo dišati po senzaciji in zelo zgodnjem izpadu aktualnih prvakov. Ko je ob koncu prvega polčasa na 2:0 povišal Aranguiz, so bili Španci pred misijo nemogoče in tudi vsi njihovi poskusi v drugem polčasu so bili neuspešni, da bi se rešili.

Zadnja tekma z Avstralci bo za Španijo tako le odvečna muka, saj jim tudi visoka zmaga ne omogoča napredovanja. Čile pa se bo v zadnjem krogu precej bolj potrduil, saj bo v neposrednem boju z Nizozemsko odločal o prvem mestu v skupini.


Španija – Čile 0:2 (0:2)


Strelca: Vargas 20., Aranguiz 43.



Postavi:


Španija: Casillas, Azpilicueta, Ramos, Javi Martinez, Alba, Xabi Alonso (Koke 46.), Busquets, David Silva, Iniesta, Pedro (Cazorla 76.), Diego Costa (Torres 64.)


Čile: Bravo, Jara, Silva, Medel, Mena, Isla, Diaz, Aranguiz (Gutierrez 65.), Vidal (Carmona 88.), Sanchez, Vargas (Valdivia 85.)



Drugi polčas:


90' – Čas je hitro tekel in Španci so tekmo končali celo brez doseženega gola, z drugim porazom pa so se že po dveh krogih morali posloviti od napredovanja.


84' – Ker so bile poti v kazenski prostor Čila zaprte, so Španci poskušali še s streli od daleč. V 84. minuti je dobro ustrelil Iniesta, a se je Bravo ponovno izkazal.


80' – Dolgo je trajalo, da so Španci sprožili naslednji strel, saj so vmes nekaj minut bolj (neuspešno) pretili Čilenci. V 80. minuti z roba kazenskega prostora natančno meril Cazorla, a je Bravo z odlično obrambo žogo odbil v kot in poskrbel, da se je agonija Špancev nadaljevala.


68' – Španci so poskušali na vse načine priti do zadetka, a so bili pri tem zelo nemočni. Naslednjo lepo priložnost na tekmi so imeli celo Čilenci, ko je po protinapadu in kombinaciji Sancheza in Mene do strela iz bližine prišel Isla, a je streljal prek vrat.


53' – Španci so bili blizu znižanja zaostanka v 53. minuti, ko je najprej s prostega strela zapretil Ramos, a je Bravo žogo odbil nazaj v igro, v nadaljevanju akcije pa je po podaji Diega Coste s škarjicami do strela iz neposredne bližine prišel Busquets, a je iz položaja, ko je bilo skoraj težje zgrešiti kot zadeti, poslal žogo mimo vrat. Vsi Španci so se lahko le držali za glave.


49' – Špancem ni preostalo drugega, kot da v drugem polčasu krenejo na vse ali nič, saj jih le zmaga ohranja v igri za napredovanje. Prvo priložnost so si priigrali v četrti minuti napredovanja, ko je Iniesta lepo podal v kazenski prostor do Diega Coste, ta pa nato ni uspel žoge zabiti v gol, saj je po bloku enega od branilcev ustrelil daleč mimo vrat.



Prvi polčas:


45' – Moštvi sta na odmor odšli ob izidu 0:2, aktualni svetovni prvaki pa so za ohranitev upanja na preboj v osmino finala v drugem polčasu potrebovali velike tri gole, kar se je ob njihovi bledi igri zdelo kot misija nemogoče. Del Bosque bi moral med odmorom storiti res kaj čudežnega.


43' – 0:2 – Če so Španci upali, da bi še v prvem polčasu izenačili in si pripravili boljše izhodišče za drugi polčas, pa se jim je pripetilo najhujše, saj so prejeli še en gol. Sanchez je s prostega strela poskusil premagati Casillasa, a je španski vratar ubranil njegov strel, a kaj ko je žogo odbil točno na nogo Aranguiza, ki jo je brez težav poslal v nebranjeno mrežo.


40' - Španci so zaradi zaostanka postajali vse bolj nervozni, njihova nemoč proti razigranim in motiviranim Čilencem pa je bila vidna tudi po nekaj grobih prekrških, pri katerih je prednjačil Xabi Alonso, glavni krivec za vodilni gol Čila. Za enega od njih je dobil tudi rumeni karton.


27' – Španci so izvedli napad po levi strani, David Silva pa je z glavo podal do Diega Coste, ki pa je s takojšnjim strelom za slab meter zgrešil okvir čilskih vrat.


20' – 0:1 – V času velike premoči so si Španci privoščili veliko napako, ki so jo drago plačali. Xabi Alonso je nespametno in slabo s polovice igrišča podal nazaj svojim branilcem, žogo pa je prestregel Sanchez, ki je hitro krenil v napad, odigral dvojno podajo z Vidalom, nato pa zaposlil Aranguiza, ki je nato žogo podal do Vargasa, ta pa jo je spretno poslal mimo Casillasa v gol. Špancem je takrat močno gorelo pod nogami, saj je po porazu z Nizozemci tokrat za njih štela le zmaga.


15' – Španci po povsem zagospodarili na igrišču in stiskali obroč okoli strnjene čilske obrambe, do naslednje priložnosti pa so prišli v 15. minuti. Najprej je v kazenski prostor lepo prodrl Diego Costa, a mu je zmanjkalo moči za strel, v nadaljevanju akcije pa se je v ugodnem položaju sam pred Bravom znašel Xabi Alonso, a tudi on ni uspel spraviti žoge v mrežo.


9' – Španci so prvič zapretili v 9. minuti, ko je Iniesta s prostega strela podal v kazenski prostor, tam pa je z glavo streljal Ramos, a ni uspel premagati Brava.


2' – Čilenci so odlično začeli tekmo, saj so že v prvi minuti izvedli nevaren napad, po katerem so se Španci s precej sreče rešili zadetka. Sledil je udarec iz kota in še en strel Čila, tokrat z glavo, a je Jara iz ugodnega položaja streljal malo mimo vrat.