To je bila posebna tekma za Diega Costo, rojenega Brazilca, ki se je nedavno odločil prevzeti špansko državljanstvo. Costa je bil ves čas pod pritiski žvižgov in hudih kritik s tribun, kjer so bili domači nevtralni navijači, njegovega prestopa pa ne odobrava niti del španskih ljubiteljev nogometa. »Costa no es Español,« so vpili. Nekajkrat se je zdelo, da je robustnega napadalca zmedlo dogajanje na tribunah, nasprotnikom pa se je zagotovo še bolj zameril, ko je v 26. minuti izsilil enajstmetrovko po teatralnem padcu. To je bila že rekordna 17. najstrožja kazen v korist Špancev na svetovnih prvenstvih, ki jo je v vodilni gol spremenil Xabi Alonso. Ta zvezni nogometaš je po letu 2006 postal sploh prvi igralec Reala Madrida, ki je zabil gol v dresu z državnim grbom, v polno pa je zadel ravno po stotih klubskih in reprezentančnih tekmah skupaj brez gola.

Osebni mejnik na tej tekmi pa je neuspešno lovil otrok madridskega kluba Iker Casillas. Če bi svojo mrežo uspel ohraniti nedotaknjeno 85 minut, bi se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. V zgodovino bi odšel kot vratar z najdaljšim stažem nepremaganosti na svetovnih prvenstvih, a mu je zmanjkalo manj kot tri četrt ure, zato na vrhu lestvice ostaja legendarni Italijan Walter Zenga. Casillasu dosežek ni uspel predvsem zaradi neodločne ožje španske obrambe. Ob izteku prvega polčasa je Gerard Pique pozabil nastaviti zanko za prepovedani položaj Nizozemcev, kar je z imenitnim skokom izkoristil Robin van Persie in s svojim prvim golom proti Španiji z lobom izenačil.

To je močno podžgalo nizozemsko vrsto, ki je v drugem delu razgalila prav vse slabosti nesporne vladarice nogometnega prostora zadnjih let. Španiji se je v Salvadorju zgodila huda nočna mora, ko so žoge kar deževale v njeno mrežo. Zasuk je zrežiral Arjen Robben, ki je opravil tako s Piquejem kot Sergiom Ramosom, a to je bila šele napoved totalnega nizozemskega nogometa. Za polom Španije je kriv tudi Casillas, ki bi moral bolje posredovati pri golih Stefana de Vrija in van Persieja, medtem ko se je Robben pri petem zadetku sprehodil kar mimo vseh. Španija takšnega razpada vsekakor ni pričakovala. Med drugim je zgolj na včerajšnji uverturi prejela skoraj trikrat več golov kot na celotnem zadnjem svetovnem prvenstvu, je pa res, da je tudi v Južni Afriki začela s porazom proti Švici (0:1), nato pa v šampionskem pohodu brez praske osvojila lovoriko.

In še to – Nizozemski očitno zelo ustreza, če na velikih tekmovanjih igra takrat, ko je na koledarju izpisan petek trinajstega. Na evropskem prvenstvu leta 2008 so nogometaši v oranžnih dresih s 4:1 zmleli Francijo, včeraj se je – kot rečeno – še huje godilo Španiji.