Borussia iz Dortmunda bo po letu 1997 znova zaigrala v finalu lige prvakov. Rumeno-črni so večji del posla opravili že na prvi tekmi, ko so po zaslugi štirih golov Roberta Lewandowskega prišli do praktično neulovljive prednosti. Real je iskal zmago vsaj s 3:0. Toda po številnih zapravljenih priložnostih je marsikdo med Realovimi navijači že obupal nad tovrstnim scenarijem. A v končnici tekme so gostitelji zabili dva gola in poskrbeli za dramatične zadnje minute, v katerih so bili Nemci neprepoznavni. Kljub temu, da so se nekajkrat še znašli v škripcih, pa so se na koncu le veselili poti v London.

Madridčani so začeli zelo odločno, pritiskali proti vratom Borussie, sprožili nekaj nevarnih strelov, najlepšo priložnost uvoda tekme pa je zapravil Gonzalo Higuain, ki se je v četrti minuti znašel sam pred Romanom Weidenfellerjem, a je bil slednji uspešnejši. V 13. minuti so zagrozili tudi gosti prek junaka s prve tekme Roberta Lewandowskega, ki je streljal točno v Diega Lopeza, na drugi strani pa je Cristiano Ronaldo nastreljal Weindefellerja.

Že v 15. minuti so morali gosti zamenjati poškodovanega Maria Götzeja, takoj zatem pa je Real zapravil novo izjemno priložnost, ko je Mesut Özil sam prišel v kazenski prostor, a žogo poslal mimo cilja. V drugi polovici polčasa so se rumeno-črni zbrali in zaigrali bolje v obrambi, domačim pa niso več dopustili resnejše priložnosti.

Drugi polčas bolje začeli gosti

V drugem polčasu so prvo lepšo priložnost imeli gosti prek Lewandowskega, ki pa je slabo zadel žogo iz prve in jo poslal visoko čez gol. V 50. minuti je bil Real tik pred dokončnim izpadom. Poljski napadalec je po lepi podaji Marca Reusa znova prišel sam pred Lopeza, močno sprožil, a zatresel le prečko. V 62. minuti je imela Borussia spet izjemno priložnost, ko je znova lepo podal pred gol Reus, povsem samemu Ilkayu Gündoganu pa iz bližine ni uspelo premagati Lopeza.

Benzema in Ramos vlila upanje

Tudi Real, Jose Mourinho je hitro opravil vse tri menjave v želji po preobratu, je sicer prihajal do zaključnih strelov, a so bili vsi po vrsti nenatančni, tudi Kakajev v 72., ko je sprožil z desetih metrov. Deset minut zatem pa je Real le zadel, ko je iz bližine zadel Karim Benzema po Özilovi podaji.

Po golu so domači še bolj pritisnili, sprožili takoj dva nevarnejša strela, Benzema pa je v 88. minuti znova prisilil Weidenfellerja v obrambo. V isti minuti pa je Sergio Ramos vlil upanje Realu, ko je z močnim strelom s šestih metrov zadel za 2:0.

Nemci so bili v teh trenutkih povsem izgubljeni, zgolj izbijali žogo, kar je dalo domačim še dodatno upanje. A čas se je hitro iztekal in tudi prehitro iztekel. Vsaj za Madridčane.

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Real Madrid - Borussia Dortmund 2:0 (0:0) /3:4/

Strelca: Benzema 83., Ramos 88.

Začetni postavi: 

Real Madrid: López; Essien, Ramos, Varane, Coentrão (57./Kaka); Alonso (67./Khedira), Modrić; Di María, Özil, Ronaldo; Higuaín (57./Benzema).

Borussia Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer; Gündogan, Bender (91./Santana); Błaszczykowski , Götze (14./Grosskreutz), Reus; Lewandowski (87./Kehl).

 

Prvi polčas:

 

4' Začetek tekme je bil po pričakovanju živahen, prva velika priložnost pa se je ponudila Realu. V kazenski prostor je Higuainu odlično podal Özil, z dobro obrambo pa se je izkazal Weidenfeller.

6' Po podaji Götzeja je proti Realovim vratom poskusil zapretiti Lewandowski, a je napadalca pri tem dovolj uspešno oviral Ramos, zato njegov strel ni resneje ogrozil Diega Lopeza.

13' Znova je bil blizu zadetka Lewandowski, a je žogo poslal naravnost v roke Lopeza. Še v isti minuti se je zgodila skoraj identična situacija v kazenskem prostoru Nemcev, mrežo pa je neuspešno poskusil zatresti Ronaldo.

15' Izvrstna priložnost za zadetek se je ponudila Özilu, a je bil vezist le za las nenatančen, saj je žoga švignila le nekaj centimetrov mimo vratnice.

26' Po 25 minutah igre je povsem pričakovano nevarnejši Real, ki lovi zaostanek treh zadetkov. O tem priča tudi podatek o strelih na gol - 8:2 v prid belega baleta.

35' Real tudi v nadaljevanju skuša s hitrim prenosom igre priti do zadetka, a obramba Borussie uspešno zaustavlja vse protinapade Ronalda in njegovih soigralcev.

45' Po atraktivnih prvih minutah so gledalci na Santiagu Bernabeu v drugem delu prvega polčasa videli precej manj priložnosti. Real je bil sicer nekoliko nevarnješi, a bo moral v nadaljevanju, v kolikor bo želel nadoknaditi velik zaostanek s prve tekme, v napadu zaigrati še agresivneje.

Drugi polčas: 

 

50' Imenitna priložnost se je ponudila Lewandowskemu, a je Poljak slabo meril in žoga je zletela visoko prek vrat. Napadalec Borussie pa je bil precej bližje zadetku minuto kasneje, vendar je Real rešila prečka.

57. Real v drugem polčasu nikakor ne uspe ogroziti vrat nasprotnika. Domači strateg Jose Mourinho se je zato odločil za dvojno menjavo. Kaka je zamenjal Coentraa, namesto nerazpoloženega Gonzala Higuaina pa je vstopil Karim Benzema.

62' Znova je bila zadetku izjemno blizu Borussia. Akcijo so izpeljali Blaszczykowski, Reus in Gündogan. Slednji je ustrelil proti vratom, z izvrstno obrambo pa se je izkazal Lopez.

70' Po podaji Özila je z roba kazenskega prostora sprožil Ronaldo, vendar njegov poskus še zdaleč ni ogrozil Weidenfellerja.

72' Nova priložnost za Real. S strani je v kazenski prostor Borussie podal Di Maria, do žoge pa je prišel Kaka, ki pa je ustrelil mimo vrat.

83' 1:0 za Real! Madridčani so izpeljali hiter protinapad. Kaka je podal do Özila ta pa do Benzemaja, ki mu z le nekaj metrov ni bilo težko zatresti mreže.

88' 2:0 za Real! Beli balet je po zadetku močno pritisnil na vrata. Priložnosti so se vrstile kot po tekočem traku, Nemce pa je reševal izvrstni Weidenfeller. A slednji je bil nemočen ob močnem strelu Ramosa, ki je žogo poslal pod prečko in ohranil upanje Reala za napredovanje.

90' Real je v zaključku skušal storiti prav vse, da bi mrežo zatresel še tretjič in se tako uvrstil v finale. A Borussia se je v sodnikovem podaljšku uspela obraniti in tako postala prvi finalist lige prvakov v sezoni 2012/2013.