Rezultata prvih polfinalnih tekem nakazujeta, da sta finalista nogometne lige prvakov že znana. Real Madrid in Barcelona potrebujeta visoki zmagi za preobrat. V nasprotnem primeru bosta 25. maja v Londonu zaigrala Borussia Dortmund in Bayern München.

V Madridu 8000 navijačev Borussie

V zgodovini evropskih tekmovanj se je Real Madrid po prvih tekmah petkrat znašel v zaostanku s tremi ali več zadetki razlike. Kar trikrat mu je na povratni tekmi uspel preobrat pred domačimi navijači. Leta 1976 je Real v osmini finala lige prvakov z 1:4 izgubil v gosteh pri Derby Countyju, doma je zmagal s 5:1. Leta 1985 je v osmini finala pokala Uefa izgubil z 0:3 proti Anderlechtu, doma je slavil s 5:1. Leto kasneje je v polfinalu z 1:5 izgubil pri Borussii Mönchengladbach (njen trener je bil Jupp Heynckes), doma pa je prišel do napredovanja z zmago 4:0.

Včeraj je šele prvič po prvi tekmi v Dortmundu skupaj z ekipo treniral glavni zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo. Poškodoval si je stegensko mišico, bolečine pa je še vedno čutil tudi sinoči, kar skrbi Realov tabor. Kljub temu bo Ronaldo danes zagotovo igral. Pri Realu bo do sprememb prišlo v zadnji vrsti, kjer bo Pepeja v osrčju obrambe nadomestil Sergio Ramos, na boku pa bo igral Essien. Spomnimo, da je bil Pepe prejšnji teden zadolžen za Roberta Lewandowskega, ki je zabil kar štiri gole.

V taboru Borussie poudarjajo, da še na razmišljajo o finalu. »Še vedno smo ponižni in spoštujemo nasprotnika,« je dejal trener Borussie Jürgen Klopp. »Naša ideja je, da igramo kompaktno in pogumno. To je edini način, da uspemo. Z nami v Madrid je prišlo 8000 navijačev, ki želijo, da pridemo na Wembley.« Borussia je z 0:3 nazadnje izgubila 28. septembra 2011 v ligi prvakov proti Marseillu. Klopp ima na voljo vse nogometaše, zaradi poškodbe je vprašljiv zgolj Lukasz Piszczek.

Na stadionu Camp Nou tudi Mandžukić

Ne glede, kaj se bo jutri dogodilo v Barceloni, bo Tito Vilanova ostal trener katalonske zasedbe. Kakšne možnosti ima Barcelona za preobrat, je odvisno od pripravljenosti Lionela Messija. Potem ko prejšnji teden v Münchnu ni prišel do sape, je v soboto v Bilbau znova čaral. Pri Barci ima težave s prepono Sergio Busquets, morda bo z igranjem tvegal branilec Javier Mascherano. Barca sicer še nikoli v svoji zgodovini ni nadoknadila zaostanka štirih golov v Evropi.

Pri Bayernu imajo jasen cilj. »Obrambo moramo postavi daleč od lastnih vrat. Pričakujemo hud pritisk Barcelone, toda na to smo pripravljeni. Moramo zabiti vsaj enega, če ne dva gola,« je dejal trener Bayerna Jupp Heynckes. V moštvo Bayerna se po prestani kazni vrača hrvaški napadalec Mario Mandžukić.