Nogomet je kot vera. Tokrat še toliko bolj. V finalu svetovnega prvenstva se bosta pomerili Nemčija in Argentina, iz teh dveh držav pa prihajata zadnja dva papeža. Prejšnji, Benedikt XVI., je iz Nemčije, sedanji, Frančišek, pa iz Argentine. A finala mundiala ne bosta gledala skupaj, prav tako ne bosta odšla v Brazilijo. Tako pravijo v Vatikanu.

Kljub temu tisti tam zgoraj jutri ne bo brez dela, saj ga bodo za pomoč prosili v obeh taborih. A obstajajo tudi takšni, ki ne dvomijo, kdo bo prvak. »Argentina nima proti Nemčiji nobenih možnosti. Svetovni prvak bo Nemčija,« je dejal razočarani Arjen Robben, ki se bo danes z Nizozemsko pomeril proti Braziliji za tretje mesto. Argentinci se na njegove besede požvižgajo, saj verujejo v svojega nogometnega boga Lionela Messija, ki ima vzdevek D10S. V izločilnih bojih svojih čudežev še ni pokazal, a če bo Argentina želela na svetovni vrh, bo moral Messi pokazati več. »Številka deset Argentine se bo morala pojaviti, sicer ne bo nič,« je dejal Mario Kempes, z dvema goloma junak gavčev v finalu leta 1978, ko je Argentina osvojila prvi svetovni naslov.

Še večji od Kempesa je Diego Armando Maradona, ki prek medijev v zadnjih dneh rešuje zasebne težave s svojo nekdanjo ljubeznijo, draži Brazilce zaradi poraza v polfinalu in deli nasvete, kako premagati Nemčijo. »Ključno bo, da bodo argentinski vezisti močno pritisnili na nemško zvezno vrsto. S tem bodo izničili učinek tekmeca, v napadu pa bosta imela več prostora Lionel Messi in Gonzalo Higuain. Argentina ne sme igrati kot Indijanci, kot so šli v tekmo Brazilci. Najprej so prejeli enega, nato drugega… Pričakujem, da si je Sabella dobro ogledal tekmi Nemčije proti Gani in Alžiriji, ki Nemcem nista pustili veliko prostega gibanja, ampak sta jih tesno pokrivali,« je razložil Diego Armando Maradona. »Messijeva forma me ne skrbi, bolj to, da je že malo utrujen. Videl sem, da je proti Nizozemski težko dihal. A pričakujem, da bo v finalu brez težav.« Dobra novica je tudi, da bo Angel Di Maria skoraj gotovo nared, saj bolečin v stegenski mišici ne čuti več. Na zadnjih treningih je že tekel, a končno odločitev bodo v argentinskem taboru sprejeli danes popoldan. Ne pozabimo, da je Di Maria letos blestel v obeh finalih, ki ju je odigral z Realom. V finalu španskega pokala proti Barceloni je zabil gol, v finalu lige prvakov proti Atleticu je bil najboljši igralec tekme. V obeh primerih se je tudi veselil lovorike.

Pri Nemčiji poleg priprave na finale preštevajo tudi rekorde. Miroslav Klose je s 16 goli postal najboljši strelec svetovnih prvenstev, v prvi postavi bo tudi jutri. Še en gol več je Nemčija dosegla na tem prvenstvu, s čimer je najbolj zaslužna za to, da je povprečje v Braziliji 2,74 gola na tekmo. Boljše je bilo le na mundialu leta 1982, ko je bilo povprečje 2,81. Nemčija je v polfinalu dosegla tudi absolutni rekord po številu zadetkov na svetovnih prvenstvih. Zdaj jih ima 223, s čimer je prehitela Brazilijo, ki ima 221 golov.

Nemški adut za to, da ustavi Messija, bo Sami Khedira. Vezist tunizijskih korenin Messija dobro pozna, saj se je proti Argentincu pomeril že osemkrat na el clasicu. Real je s Khediro zmagal trikrat, trikrat remiziral, dvakrat pa je zmagal Messi z Barcelono. Poleg taktičnih ukan bo moral nemški selektor Joachim Löw poskrbeti tudi za zbranost svojih varovancev. »Finale bo izjemno težak. Upam, da nihče ne bo razmišljal, da bo enako lahko kot proti Braziliji,« je dejal Joachim Löw v zadnjem javnem oglašanju, preden je z ekipo odšel v karanteno. Optimizem Nemčije je lahko visok tudi zaradi »pravila 24«, po katerem vsaka reprezentanca, ki osvoji četrti svetovni naslov, nanj čaka 24 let. Brazilija je tretji naslov osvojila leta 1970, četrtega pa leta 1994. Italija je bila tretjič najboljša leta 1982, na četrti naslov je čakala do leta 2006. In Nemčija? Tretjo lovoriko je osvojila leta 1990, letos – 24 let pozneje – pa lovi četrti naslov.