Verjetno je najprijetnejše presenečenje lanske nogometne jeseni. Trenutno se z devetimi goli nahaja na drugem mestu prvenstvene lestvice strelcev, dosegel pa je tudi svoj prvi gol v ligi prvakov. Luka Zahović, ki mu številni strokovnjaki napovedujejo bleščečo prihodnost v svetu nogometa, je bil idealna izbira za intervju na straneh Obrazov prihodnosti. Vendar se je izkazalo, da intervjuja z nekom, ki je tako medijsko izpostavljen, pa čeprav hodi na isto gimnazijo kot pisec teh vrstic, ni lahko opraviti.

Začelo se je pred kakšnim mesecem, ko je bila II. gimnazija povabljena k sodelovanju pri pisanju dijaških strani Dnevnika. Ne le to, na vrsti smo prvi. Kaj pa zdaj? Narediti moramo dober vtis. Katera je dobra tema, ki bi lahko zanimala bralce? Kako se tega sploh lotiti? Upam, da ne bodo preveč zahtevni. Ko smo začeli premlevati zamisli, se je pojavil tudi predlog intervjuja z enim od naših znanih dijakov.

A s kom? V mislih smo imeli veliko imen in nekdo je omenil tudi Luka Zahovića. »A on hodi na našo šolo?« je bilo najpogostejše vprašanje v pretežno dekliškem uredniškem kolektivu našega šolskega časnika Borec. Ko smo se prepričali, da je res »naš«, je padla odločitev, da bomo objavili intervju z njim. Spisati ga bom moral sam, saj sem urednik športa v Borcu.

Skrivna telefonska številka

Prvi del moje naloge je bila kakopak sestava vprašanj. Kmalu se je nanizalo nekaj klišejskih, kakršne beremo povsod. To ni dovolj dobro, ker to ne sme biti navaden članek o življenju nekega nogometaša. Poskusimo znova. Kako usklajuje šolske in športne obveznosti? Kakšno je njegovo družabno življenje? Ali zdaj zapravi več, ko sam služi denar? To so bila vprašanja, s katerimi sem bil že malo bolj zadovoljen. Prvi del opravljen.

Uskladiti termin za pogovor ne bi smelo biti problem, sem pomislil, saj je na voljo več kot dovolj časa. Ga bom že ustavil kje na šoli. Po nekaj dneh opazovanja in poizvedovanja po šoli sem ugotovil, da je to bolj kot ne izguba časa, saj Luka zaradi treningov, ki potekajo dopoldne in popoldne, skoraj nikoli ni v šoli. No, dobro, bomo poskusili drugače. Zagotovo ima kdo od sošolcev njegovo telefonsko številko. Toda tudi tu sem kmalu ugotovil, da je to strel v prazno, saj je ni imel nihče ali mi je niso hoteli zaupati.

Več upanja sem naslonil na profesorja Renata Kuzmana, ki je na II. gimnaziji odgovoren za programe športnega oddelka, poleg tega je Lukov razrednik. Vendar mi tudi on ni zmogel pomagati. »V Lukovem življenju je vse posvečeno nogometu in je v šoli praktično ves čas odsoten,« mi je razložil. Ima zelo natrpan urnik, sploh v letošnji sezoni, v kateri so Mariborčani odigrali že 35 tekem, med njimi tudi šest gostovanj v tujini. Ko dodamo še treninge, ni presenetljivo, da ostaja za šolo malo časa.

Prav zaradi težav s prilagajanjem šolskih obveznosti na prejšnji šoli se je Luka poleti prepisal na našo II. gimnazijo, kjer trenutno obiskuje četrti letnik športnega programa, ki so ga na šoli posebej za nogometaše pripravili v sodelovanju z upravo NK Maribor. V tem razredu imajo povsem individualiziran urnik in sistem pridobivanja ocen, je razložil Kuzman.

Pri agentu stop

V misijo iskanja sošolca Zahovića se je zatem vključil celotni uredniški odbor Borca. Urednica Maša Mikić je bila najbolj uspešna. Kot mi je kasneje povedala, jo je pot peljala od sošolca do sošolke in je na koncu od prijateljice, katere fant je Lukov soigralec v mladinski ekipi NK Maribor, dobila številko. Edini problem je bil, da številka ni bila od Luka, temveč od njegovega agenta.

Ne vem, kolikokrat sem poklical tisto številko, na kateri se ni javil nihče. Obupan sem mu poslal jezno sporočilo. In prejel sledeč odgovor: »Luka je do 4. januarja na počitnicah na Portugalskem in ne daje izjav za javnost.« Ker upanje umira zadnje, sem nadaljeval s pisanjem vprašanj, saj je bilo tudi po omenjenem datumu dovolj časa za intervju. Vse, kar sem želel vprašati Zahovića, sem zato poslal njegovemu agentu.

Odgovora nisem dočakal.

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.