Največ zapravi peščica klubov z največjimi dohodki ali zelo bogatimi vlagatelji. To še povečuje neravnovesje med klubi, saj manjši in amaterski klubi, ki so ključni za razvijanje novih, talentiranih nogometašev, dobijo manj kot dva odstotka odškodnin, pravi študija.

V tej Evropska komisija priporoča nekaj ukrepov, s katerimi bi se lahko denar v nogometu prerazporedil tako, da bi manjšim klubom omogočil pokrivanje stroškov treninga in izobraževanja mladih igralcev. Študija navaja, da bi morala pravila Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in nacionalnih nogometnih zvez zagotoviti boljši nadzor nad finančnimi transakcijami in uvesti "davek za fair play" pri odškodninah, večjih od zneska, ki bi ga določili mednarodne zveze in klubi.

Pozivi k izvajanju finančnega fair playja

Komisija predlaga tudi omejitev števila igralcev v vsakem klubu, preučitev vprašanja igralcev, ki jih klubi prek agentov zgolj najemajo, in odpravo pogodbenih praks, ki zvišujejo odškodnino, na primer podaljševanje "zaklenjenega" obdobja, v katerem igralec brez dovoljenja svojega kluba ne sme prestopiti v drug klub. Avtorji študije poleg tega pozivajo k izvajanju pravila Evropske nogometne zveze (Uefa) o finančnem fair playu, k okrepljenim solidarnostnim mehanizmom za boljši razvoj mladih in zaščito mladoletnih ter k boljšemu sodelovanju športnih organov z organi kazenskega pregona za boj proti pranju denarja in korupciji, še piše študija.

"Evropska komisija športnim organom ne odreka pravice, da določijo pravila prestopov, vendar naša študija kaže, da veljavna pravila v nogometu ne vzpostavljajo pravičnega ravnotežja in niti približno ne zagotavljajo enakih konkurenčnih pogojev v ligaških in pokalnih tekmovanjih. Potrebujemo sistem prestopov, ki bo prispeval k razvoju vseh klubov in mladih igralcev," meni evropska komisarka za šport Androulla Vassiliou.

Ugotovitve študije bo na svojem naslednjem sestanku aprila analizirala strokovna skupina Evropske unije za dobro upravljanje v športu, ki jo sestavljajo nacionalni strokovnjaki in opazovalci Fife, Uefe, Združenja evropskih profesionalnih nogometnih lig, Združenja evropskih klubov in Združenja profesionalnih nogometašev. Skupina naj bi ministrom EU za šport poročilo poslala do konca leta.