V Braziliji nogometni navijači danes govorijo o novem Maracanazu, ki je primerljiv s porazom v finalu domačega prvenstva leta 1950, ko je Brazilijo pred 200.000 gledalci na Maracani v Rio de Janeiru ugnal Urugvaj z 2:1. Tokratna tekma v Belo Horizonteju je po imenu stadiona že dobila vzdevek Mineirazo. Selektor Luis Felipe Scolari in nogometaši so v solzah zapustili stadion."To je bil strašen, katastrofalen poraz. To je najhujši poraz Brazilije vseh časov. A moramo se naučiti živeti s tem," je po tekmi dejal Scolari.

Rouseffova: Brazilija vstani in se otresi prahu

Žalosti po tekmi ni skrivala niti brazilska predsednica Dilma Rouseff. "Kot vsi Brazilci sem tudi jaz zelo žalostna zaradi poraza. Žal mi je za nas vse, za navijače in za nogometaše," je v tvitu zapisala predsednica, ki pa je nato optimistično dodala: "A to nas ne bo zlomilo. Brazilija vstani in se otresi prahu." Kaj lahko se zgodi, da bo Rouseffova morala v nedeljo zmagovalni pokal prvenstva po finalu na Maracani predati prav brazilskim rabljem Nemcem.

Kritični mediji: Največja sramota v zgodovini države

Odmevi v Braziliji so po sploh najvišjem porazu v zgodovini polfinalnih tekem na svetovnih prvenstvih razumljivo kritični. "Sramota za deželo nogometa," je pisal časnik O Dia. "Historični debakel" je zapisal Folha de Sao Paulo, športni časnik Lance! je poraz označil celo za največjo sramoto v zgodovini države. Strokovnjaki in mediji so že začeli debato, ali je hujši poraz iz leta 1950 v Riu ali torkova tekma v Belo Horizonteju. A o masakru, debaklu, pretepenih Brazilcih, ponižanju, tragediji in podobnem so pisali mediji po vsem svetu.

Thiago Silva ne more niti jokati

Žalost je velika tudi med nogometaši. "Običajno po porazu ne morem zaspati. Po tem porazu in to na prvenstvu, ki smo ga želeli osvojiti, pa ne morem niti jokati," je dejal kapetan Thiago Silva, ki zaradi rumenih kartonov v polfinalu ni smel igrati. Slednji je razumel množico na stadionu, ki so ga nekateri začeli zapuščati že v prvem polčasu pri zaostanku s 0:5, ki je bila neutolažljivo žalostna po štirih nemških golih v vsega sedmih minutah. "Takrat smo popolnoma izgubili nadzor," je dejal Scolari. Na vprašanje, če bi bil izid drugačen z Neymarjem, ki zaradi poškodbe ni igral, pa je odvrnil: "Ni razloga, da bi v to verjel. Neymar je napadalec in ne igra v obrambi, kjer smo tokrat povsem odpovedali."

Dante in Scolari prosita za odpuščanje

Nogometaš Dante je govoril o nočni mori: "Vse, kar lahko storimo, je, da prosimo za odpuščanje." To je že na novinarski konferenci po tekmi storil selektor Scolari, ki je želel Brazilijo po letu 2002 popeljati do naslednjega, skupno že šestega naslova. "Brazilsko ljudstvo lahko le prosim, da nam oprostijo poraz. Za poraz sem odgovoren jaz." In verjetno bo Scolari res tarča ostrih kritik, saj je selecau tokrat na celem turnirju manjkal jogo bonito (lepa igra), ki je v preteklosti vedno krasil nogometne virtuoze te južnoameriške države.

Pele dočakal veliko presenečenje

"Vedno sem trdil, da je nogomet poln presenečenj. S takšnim razpletom ni računal nihče," pa se je preko tvita oglasil legendarni brazilski nogometaš Pele in dodal: "Šesti naslov bomo osvojili v Rusiji."

Reakcije so razumljive, saj Brazilija tako visoko še ni izgubila nogometne tekme. Pa tudi na uradni tekmi Brazilija na domačih tleh ni izgubila vse od leta 1975 oziroma več kot 14.000 dni. Zaradi tega so morda bolj razumljivi celo nekateri manjši izgredi navijačev, negodovanje nad reprezentanco in dejstvo, da so na tekmi pustili peščici nemških navijačev, da jih je na stadionu preglasila.

Müller: Zdaj nas bodo vsi opevali

Še najbolj v uteho so Brazilcem nemške izjave, saj tudi nogometaši elfa niso pričakovali, da lahko na tak način odpravijo gostitelje. "Pokazalo se je, kaj se lahko zgodi v nogometu. Imeli smo veliko več prostora kot proti obrambno naravnanim ekipam in to smo znali izkoristiti, nasprotnik pa se je nato zlomil. Zdaj nas bodo vsi opevali, a pustimo to. Skoncentrirati se moramo še na eno tekmo," je dejal nemški napadalec Thomas Müller, ki bo v nedeljo z Nemčijo v osmem finalu naskakoval četrti naslov. Nazadnje so Nemci v finalu izgubili prav proti Brazilcem na prvenstvu leta 2002 (0:2). Ta bo mnogo bolj pomemben od rekordne premije 300.000 evrov, ki se obeta vsakemu nemškemu nogometašu za nedeljsko zmago. "A radi jo bomo izplačali," o tem pravi predsednik nemške zveze Wolfgang Niersbach.