»Sem zagovornik moških, čistih prekrškov in igre, toda Brazilci so že nekajkrat prekoračili mejo športnega in igrali umazano, preostro. Ob misli na Brazilce si vedno predstavljamo čarovnike z žogo, a zdaj je drugače, kajti fizična ostrina in zelo ostri starti so pomemben del njihove igre. Zato moramo biti previdni, prav tako pa tudi sodniki,« je pred sinočnjo tekmo opozarjal nemški reprezentant Bastian Schweinsteiger. Verjetno ne zaman, kajti Fifa je vlogo glavnega sodnika presenetljivo zaupala Mehičanu Marcu Rodriguezu, ki je na tekmi Urugvaj – Italija spregledal ugriz Luisa Suareza v rame Giorgia Chiellinija, poleg tega pa so Brazilci na letošnjem SP do polfinala naredili že 96 prekrškov in dobili 10 rumenih kartonov, pri Nemcih pa je to razmerje le 57:4.

Že 26. medsebojni dvoboj (do sinoči 12 zmag Brazilije, štiri Nemčije, pet remijev, razlika v zadetkih 36:21) je morala domača reprezentanca odigrati brez poškodovanega Neymarja in kaznovanega Thiaga Silve, kajti Fifa je po pričakovanju zavrnila pritožbo slednjega zaradi kazni neigranja ene tekme po dveh rumenih kartonih. »Brazilija bo zmagala z 1:0,« je pred polfinalom napovedal nekdanji domači zvezdnik Ronaldo, ki je v finalu SP 2002 na Japonskem in v Južni Koreji z dvema zadetkoma potopil prav Nemčijo za peti (in sočasno zadnji) brazilski naslov svetovnega prvaka, pod katerega se je kot selektor podpisal Luiz Felipe Scolari. A Ronaldova napoved je padla v vodo že v enajsti minuti, ko je po podaji s kota Thomas Müller dosegel svoj peti zadetek na letošnjem SP za vodstvo Nemcev z 1:0.

Po prvem šoku je Ronaldo v 23. minuti verjetno doživel še drugega. Ne le zaradi vodstva trikratnih svetovnih prvakov z 2:0, ampak ga je strelec Miroslav Klose (edini od včerajšnjih igralcev obeh ekip, ki je igral tudi v finalu SP pred dvanajstimi leti) s svojim 16. golom potisnil na drugo mesto strelcev v zgodovini SP, kajti pred sinočnjim polfinalom sta jih oba imela po 15. A to je bil šele začetek konca razglašene Brazilije, kajti le minuto pozneje se je med strelce prvič vpisal Toni Kroos, isti igralec pa je v 26. minuti poskrbel za 4:0.

Na že peti zadetek v mreži vratarja Julia Cesarja je bilo potrebno čakati le tri minute in po slabe pol ure igre je bilo jasno, da bodo gostitelji doživeli katastrofo. Nemčija, ki je sinoči igrala rekordno, že 105. tekmo v zgodovini SP (Brazilija 103.), je svoje delo na poti v finale opravila že po manj kot tridesetih minutah, zato je bilo nadaljevanje le formalnost. Kljub nedosegljivi prednosti Nemci tudi v nadaljevanju niso popuščali, ampak so dosegli še dva gola. Za oba je poskrbel Andre Schürrle, ki je v igro vstopil na začetku drugega polčasa, častni zadetek za Brazilijo pa je v 90. minuti dosegel Oscar.