Po razočaranju in izpadu v polfinalu na domačem svetovnem prvenstvu leta 2006 je nemška reprezentanca dobila novega selektorja, na vroči stol je sedel Joachim Löw, ki je začel preporod »elfa«. V Južnoafriški republiki so Nemci v polfinalu sicer še morali priznati premoč kasnejšim prvakom Špancem, ki so jih ugnali tudi v finalu Eura 2008, letos pa so v Braziliji stopili dva koraka naprej in se veselili četrtega naslova svetovnih prvakov. Löw je v izbrano vrsto povabil mnoge zelo nadarjene mlade nogometaše, kar pritrjuje njegovim napovedim, da so Nemci sposobni še kar nekaj časa ostati nogometni vladarji.

»Ta naslov svetovnega prvaka nam bo ponovno dal zagon. Moštvo obeta veliko in pred nami je svetla prihodnost, saj imamo veliko mladih nogometašev, ki so tudi odlično nogometno izšolani. Naši igralci nikoli ne kažejo strahu in se prav nikogar ne bojijo, pred nami pa je jasno sedaj nov cilj, uspeti na Euru 2016 v Franciji. Lahko si predstavljam, da bomo sedaj priče nemški eri v svetovnem nogometu, kot smo bili pred tem španski,« je danes za Sky Sports povedal Löw, ki ostaja na nemški klopi: »Vse kar lahko še rečem, je, da zagotovo sedaj ne bomo sedeli križem rok in si dejali, da smo dosegli, kar smo želeli. Tudi v svoji službi še vedno uživam in se pri delu tudi zabavam.«

Löw ima z nemško nogometno zvezo pogodbo do konca evropskega prvenstva leta 2016, ne bi bilo pa presenetljivo, če bi jo po uspehu v Braziliji še podaljšal vsaj do naslednjega mundiala v Rusiji.