Angleški mediji poročajo, da sta Manchester United in Chelsea že začela pogovore o prestopu Mate. Londončani naj bi bili rdečim vragom sedaj le pripravljeni prodati Španca, ki ga pred tem niso želeli odstopiti nobenemu od konkurentov, kajti zaostanek Uniteda se je po nedeljskem porazu, ravno proti Chelseaju, za Londončani povečal na 12 točk, kar je očitno Mourinho ocenil za prevelik zaostanek, da bi lahko v preostanku sezone aktualni prvaki še ujeli njegovo moštvo.

A španski reprezentant, ki se je pri Chelseaju znašel v vlogi rezervista, bi utegnil Manchester United drago stati, saj naj bi Londončani zanj zahtevali kar 45 milijonov funtov (skoraj 55 milijonov evrov) odškodnine, verjetno pa bi bili pripravljeni prisluhniti vsem ponudbam, ki bi dosegle vsaj 40 milijonov funtov (48 milijonov evrov). Če bo United na koncu resnično ponudil toliko in kupil Mato, bo šlo za najdražji nakup rdečih vragov v zgodovini kluba. Do sedaj so največ odšteli za Dmitra Berbatova, za katerega so pred petimi leti Tottenhamu plačali 30,75 milijona funtov (dobrih 37 milijonov evrov). Glede na porazne rezultate, bo Moyes verjetno za Mato pripravljen plačati visoko odškodnino, saj denar trenutno pri Unitedu ni problem, Škotu je uprava kluba za okrepitve namreč odobrila kar 150 milijonov funtov (180 milijonov evrov).

Mata, za katerega je Chelsea leta 2011 Valencii odštel 23,5 milijona funtov (okoli 28 milijonov evrov), je bil v zadnjih dveh sezonah izbran za najboljšega igralca leta pri Chelseaju, od prihoda Mourinha pa si ni uspel izboriti mesta v začetni enajsterici modrih, saj naj bi Portugalca motil njegov slabši učinek pri obrambnih nalogah. Mourinho je pred tedni namignil, da ima Mata odprta vrata za odhod iz kluba v januarskem roku, kar se utegne sedaj tudi uresničiti, saj je Španec trdno odločen, da si poišče nov klub in do konca sezone odigra čim več tekem na najvišjem nivoju, da bi si s tem zagotovil pot na svetovno prvenstvo, kjer bo Španija branila naslov svetovnih prvakov.