Španija - Francija (danes): Španska reprezentanca na šestih uradnih tekmah še nikoli ni premagala Francije. Na evropskih in svetovnih prvenstvih sta se pomerili štirikrat, nazadnje v osmini finala na SP 2006, ko so galski petelini slavili s 3:1. Za Španijo sta bila boleča tudi poraza v četrtfinalu evropskega prvenstva leta 2000, ko je Raul zgrešil enajstmetrovko za izenačenje, in v finalu EP 1984.

Težav s poškodbami nima nobena reprezentanca, saj bosta pri Franciji nared tudi Franck Ribery in Samir Nasri. Nekaj srbi v francoskem taboru povzročata bleda predstava na zadnji tekmi proti Švedski in prepir v garderobi po njej, kar pa naj bi bilo že zgodovina. Sedanjost ostaja slaba strelska forma prvega napadalca Karima Benzemaja, ki kljub številnim poizkusom sploh še ni zadel.

Glavno vprašanje v španskem taboru je, ali bo Vicente Del Bosque v prvo postavo uvrstil tudi klasičnega napadalca ali ne. Iz španskega tabora prihajajo nekatere informacije, da naj bi tokrat priložnost v začetni postavi dobil član Athletica iz Bilbaa Fernando Llorente. Na dolgo špansko klop kaže tudi dejstvo, da na EP sploh še nista zaigrala Juan Mata in Pedro. V obeh reprezentancah je tudi precej klubskih soigralcev (kar 14) iz Real Madrida, Chelseaja, Valencie in Manchester Cityja.

Anglija - Italija (jutri): Italijanski selektor Cesare Prandelli bo bržčas ponovil igralno formacijo s štirimi branilci, z rombom v zvezni vrsti in dvema napadalcema, kar je storil že proti Irski in kar je bil italijanski sistem v kvalifikacijah. Poškodovanega Giorgia Chiellinija bo zamenjal Leonardo Bonucci, v napadu pa bo znova Mario Balotelli, ki angleško obrambo kot član Manchester Cityja dobro pozna. Čeprav gre za domovino "catenaccio", bo prav Italija tista, ki bo v tem četrtfinalu skušala imeti več žogo v lastni posesti in bo večkrat streljala na nasprotnikova vrata.

Zaradi številnih kritik, ki jih je bila angleška reprezentanca deležna pred prvenstvom, je moštvo treh levov postalo bolj povezano. Pomembno dodano vrednost zna predstavljati napadalec Wayne Rooney, vratar Joe Hart pa sporoča: "Mi smo tu zato, da zmagamo." Čeprav gre za evropski nogometni velesili, sta se Italija in Anglija nazadnje pomerili leta 2002 na prijateljski tekmi, ko je Otočane v vodstvo popeljal Fowler, kar pa je z dvema zadetkoma izničil Montella.