Po sobotnem zmagoslavju Brazilije nad Čilom v Belo Horizonteju in Kolumbije nad Urugvajem v Rio de Janeiru se je danes med osem uvrstila tudi Nizozemska, ki je v izdihljajih tekme ukanila Mehiko, zmagoviti gol pa je po dvomljivo dosojeni 11-metrovki nad Arjenom Robbnom v četrti minuti sodnikovega podaljška dosegel rezervist Klaas Jan Huntelaar. Nizozemska se bo v četrtfinalu, ki bo 5. julija v Salvadorju, pomerila z zmagovalko drevišnje tekme med Kostariko in Grčijo v Recifeju.

Prvi polčas narekovali Mehičani

Obračun v Fortalezi so v zahtevnih vremenskih razmerah bolj pričeli Mehičani, Nizozemci pa so bili že v deveti minuti prisiljeni opraviti prvo menjavo, namesto poškodovanega Nigela de Jonga pa je vstopil "rekonvalescent" Bruno Martins. To je še bolj opogumilo izbrance Miguela Herrere, ki pa si navkljub pobudi in nekoliko rezervirani predstavi evropskih tekmecev niso priigrali zrele priložnosti.

Tako je bilo vse do 17. minute, ko so igralci iz dežele Majev in Aztekov izpeljali kombinirano akcijo, pri tem se tudi malce zapletli, zaključni strel Hectorja Herrera pa je švignil mimo leve vratnice nizozemskih vrat. Le tri minute pozneje je v prvi polovici prvega polčasa nezanesljivi nizozemski vratar Jasper Cillessen nespretno posredoval, njegovo nerodnost pa je v zadnjem hipu rešila zadnja obrambna vrsta.

Nizozemska, v skupinskem delu z desetimi goli najbolj učinkovita reprezentanca na turnirju, nikakor ni našla protiorožja za agresivno in tekaško izjemno sposobno Mehiko, ki je pod nadzorom imela tudi prva zvezdnika Robina van Persieja in Robbna. Do konca polčasa je boljši vtis zapustila Mehika, Nizozemska si ni priigrala nobene omembe vredne akcije iz pozicijske igre, v izdihljajih tekme pa je po prvi mehiški napaki ožje obrambe izpeljala nasprotni napad, a ga Robben po posredovanju Hectorja Morena, ki se je pri tem poškodoval, ni dokončal.

Oranje prebudil šele gol dos Santosa

Mehika je imela v prvi polovici tekme vse niti igre v svojih rokah, le gola ni zabila, v tretji minuti drugega polčasu pa ga je po močnem in natančnem strelu nekdanjega velikega upa mednarodnega nogometa Giovanija dos Santosa. Oranje je prejeti gol prebudil, njihov strateg Louis Van Gaal je z nekaterimi kadrovskimi - v ogenj je najprej poslal napadalca Memphisa Depayja, v nadaljevanju pa še Huntelaarja - in taktičnimi korekcijami poživil igro svojih varovancev, v 57. minuti pa jim je čudežna obramba vratarja Guillerma Ochoe, enega od mehiških junakov iz prvega dela, preprečila veselje.

Sneijder in Huntelaar zrežirala preobrat

V nadaljevanju njihov napadi niso pojenjali, a okrepljena mehiška obramba, na čelu z Rafaelom Marquezom in razpoloženim Ochoo, je bila navkljub neprestanim skušnjavam vselej na pravem mestu do 88. minute, ko je po nizozemskem kotu žoga prišla do Wesleyja Sneijderja, ki je z roba kazenskega prostora sprožil močan in natančen strel za 1:1.

V izdihljajih tekme so Nizozemci začutili svojo priložnost in pritisnili proti mehiškim vratom, po teatralnem padcu Robbna pa je portugalski glavni sodnik Pedro Proenca v četrti minuti podaljška pokazal na belo točko, po njej pa je Huntelaar zabil zmagoviti gol za končno nizozemsko zmago z 2:1.

Osmina finala:

Nizozemska - Mehika 2:1 (0:0)

Strelca: Sneijder 88., Huntelaar 94./11-m; Dos Santos 48.

  

Začetni postavi: 

Nizozemska: Cillessen; Verghaegh (Memphis/56.), De Vrij, Vlaar, Blind; Wijnaldum, N. De Jong (Martins Indi/9.), Kuyt; Sneijder, Van Persie (Huntelaar/76.), Robben.

Mehika: Ochoa; Layun, Moreno (Reyes/46.), Marquez, Rodriguez, Aguilar; Guardado, Salcido, Herrera; Dos Santos (Aquino/61.); Peralta (Hernandez/75.).      

  

Drugi polčas:  

90' Po dolgem času se je nova priložnost v 79. minuti ponudila nogometašem v zelenih dresih. Z roba kazenskega prostora je ustreli Salcido, njegov strel pa je šel prek vrat. Izbranci Luisa van Gaala so v zadnjih minutah srečanja poskusili s še z zadnjo ofenzivo in uspeli. Zlata vreden zadetek za tulipane je v 88. minuti dosegel Wesley Sneijder. Nogometni zvezdnik je z roba kazenskega prostora sprožil pravi projektil, ki so ga lahko Mehičani z Ochoo vred pospremili zgolj s pogledom. Ko je že kazalo, da bosta ekipi igrali podaljške, je v 92. minuti enajstmetrovko izsilil Arjen Robben. Odgovornost je prevzel Klaas Jan Huntelaar in s strelom v desni vratarjev kot Nizozemcem zagotovil zmago in četrtfinale.

 

75' Nizozemci so iz minute v minuto vse bolj oblegali mehiška vrata, a brez priložnosti niso bili niti Mehičani. Nizozemska mreža se je tako znova zatresla v 65. minuti, a je sodnik gol Peralte zaradi prepovedanega položaja razveljavil. Juriš tulipanov bi se z zadetkom lahko kaj kmalu končal po prodoru Arjena Robbena, ki se je znašel iz oči v oči z Ochoo, a je slednji njegov poskus ubranil.

 

60' Drugi polčas se je pričel po željah Mehičanov. V 48. minuti se je z imenitnim strelom po tleh s približno 18 metrov izkazal nekdanji igralec Barcelone Dos Santos in popeljal svojo reprezentanco v vodstvo. Po prejetem zadetku se je igra razživela, Nizozemci pa so naposled le zaigrali nevarneje in v 57. minuti po kotu prišli do najlepše priložnosti na srečanju. Iz le nekaj metrov je močno ustrelil Stefan De Vrij, z neverjetno parado pa se je izkazal Guillermo Ochoa.

   

Prvi polčas:   

45' Kljub visokim temperaturam – v Fortalezi je živo srebro pokazalo 29 stopinj Celzija – se nizozemski stroj nikakor ni uspel ogreti. Moštvo z najboljšim napadom na prvenstvu je bilo na nasprotnikovi polovici brez pravih ambicij, edini strel proti golu, pa še ta je bil nenevaren, pa se je posrečil zgolj Robinu van Persieju. Na drugi strani so igralci selektorja Miguela Herrere še naprej igrali odlično in v 42. minuti znova zapretili, a je po lepi akcij in strelu Giovanija Dos Santosa gol z izvrstnim posredovanjem preprečil Cillessen. Velja omeniti še priložnost Arjena Robbna v sodnikovem podaljšku, ko je ta po posredovanju mehiške obrambe padel v kazenskem prostoru, a je piščalka sodnika Pedra Proence ostala nema.

 

30' Nova priložnost za vodstvo se je Mehičanom ponudila v 17. minuti. V kazenskem prostoru tulipanov je iz obrata vratarja skušal premagati Hector Herrera, žoga pa je le za las zgrešila vrata. Nogometaš Porta je znova zapretil le dve minuti kasneje po neposrečenem posredovanju Jasperja Cillessena, a se Herreri poskus lobanja nizozemskega vratarja ni posrečil.

 

15' Pobudo v uvodnih minutah so imeli Mehičani, ki so z grobo igro dobivali dvoboj na sredini igrišča, dvakrat pa so prek Miguela Layuna tudi zapretili proti nasprotnikovim vratom, vendar je bil nogometaš v obeh primerih nenatančen. S prvimi težavami na tekmi so se Nizozemci soočili že po vsega v 9. minutah igre, ko je bil zaradi poškodbe igrišče prisiljen zapustiti Nigel De Jong, namesto njega pa je v igro vstopil Bruno Martins Indi.