Kot prvi se je včeraj s pismom na Uefo obrnil britanski minister za Šport Hugh Robertson, popoldan pa se je oglasil še premier Cameron, ki je dejal, da pričakuje stroge sankcije proti Srbiji, saj se z blagimi kaznimi rasizma iz nogometa ne da izkoreniniti.

S takšnim odzivom britanskih političnih veljakov pa se ne strinja branilec Manchester Uniteda in dolgoletni angleški reprezentant Rio Ferdinand, ki je opozoril, da imajo Angleži tudi sami dovolj težav z rasizmom, zato naj raje najprej rešijo svoje probleme, preden se zgražajo nad Srbi.

“Je naš premier ravnokar res spregovoril o incidentu na tekmi reprezentanc do 21 let? Najprej z rasizmom počistimo doma, preden o istem problemu delimo očitke drugim državam,“ je Rio zapisal na twitterju.

“Edini način, da se začne zmanjševati prisotnost rasizma in nasilja na stadionih, je ta, da se državam, klubom ali igralcem začne deliti res velike kazni ali prepovedi igranja. Denarne kazni so v tem primeru povsem neučinkovite,“ je še dodal starejši od bratov Ferdinand.

Rio je imel v mislih prav gotovo tudi po njegovem mnenju blago kazen, ki jo je zaradi rasističnega žaljenja njegovega mlajšega brata Antona dobil John Terry, ki je bil s strani sodišča sprva celo oproščen, angleška zveza pa ga je nato vendarle kaznovala s štirimi tekmami prepovedi igranja in z 270 tisoč evri denarne kazni.

Tudi mlajši Ferdinand je ob nedeljskem incidentu na twitterju postavil zanimivo vprašanje, ko se je vprašal, “če bo Sepp Blatter tudi tokrat predlagal rokovanje,“ kot je bil primer lani, ko se je predsednik Fife povsem neprimerno odzval na težave z rasizmom na igriščih v Angliji.