Angleška reprezentanca do 21 let je sinoči z 1:0 premagala srbske vrstnike in se uvrstili na evropsko prvenstvo. Po tekmi so srbski nogometaši napadli nasprotnike, z metanjem predmetov na igrišče in rasističnimi žaljivkami pa so se jim pridružili tudi navijači.

"Srbija bi morala biti diskvalificirana, saj se jim kaj takega ni pripetilo prvič. Prepoved nastopov na velikih tekmovanjih bi bil velik korak naprej. Srbi se morajo soočiti in rešiti to težavo," je bil oster predsednik angleškega združenja nogometašev Clarke Carlisle.

Z njim se strinja tudi nekdanji angleški reprezentant Paul Ince, čigar sin je sinoči nastopil na srečanju v v Kruševcu. "Ko je vaš otrok na igrišču, na stadionu pa se dogajajo takšne stvari, postaneš zaskrbljen. Fifa in Uefa morata natančno preučiti, kaj se je dogajalo. Če bi mene vprašali, bi jim prepovedal nastopati na naslednjih petih velikih tekmovanjih. Tako pa bo Srbija prejela le blago kazen."

Dogodke v Kruševcu obsodil tudi Cameron

Da je dogodek močno pretresel Angleže, pa priča tudi izjava iz kabineta angleškega premierja Davida Camerona. "Bil je zgrožen nad dogodki v Srbiji. Odločni smo, da izkoreninimo rasizem tako po svetu kot doma,“ je dejal Cameronov tiskovni predstavnik in dodal: "Zdaj je na vrsti Uefa, ki mora raziskati incident. Pričakujemo stroge sankcije. Če se želimo v nogometu znebiti rasizma, blage kazni ne bodo dovolj.“

Da se incident primerno razišče, zahteva tudi britanski minister za šport Hugh Robertson, ki je danes že poslal pismo predsedniku Uefe Michelu Platiniju.

Srbska nogometna zveza: Na tekmi je prevladovala športna atmosfera in fair-play

Ostre obtožbe pa zanikajo pri Srbski nogometni zvezi, kjer trdijo, da med tekmo ni bilo rasističnega žaljenja, obenem pa so prepričani, da je na tekmi prevladovala športna atmosfera in fair-play. Po njihovem mnenju naj bi vse skupaj zakrivil kar temnopolti angleški igralec Danny Rose, ki je bil glavna tarča neprimernega, vulgarnega in nešportnega vedenja navijačev.