Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dodal tiskovni predstavnik, ne gre za "bojkot", pač pa za "signal nezadovoljstva z načinom, kako se ravna z Julijo Timošenko". V Evropski komisiji so tako enotnega mnenja, da ni primerno, da bi si v Ukrajini ogledali kakšno tekmo, dokler bodo obstajali tovrstni pomisleki, je še dodal.

Barroso in evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding sta sicer že ob začetku tedna sporočila, da ne bosta odpotovala v Ukrajino.

Predsednik Svetovne nogometne zveze (Fifa) Joseph S. Blatter je pozive politikov k bojkotu evropskega nogometnega prvenstva v Ukrajini danes ostro kritiziral. "Politiki bi se morali sklicevati na športne vrednote. In preden govorijo o bojkotu, bi morali razmisliti, kaj to prinaša s sabo," je dejal Blatter. "Nogomet bi moral ljudi združevati in ne ločevati," je še opozoril.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo se je danes prav tako odzvalo na grožnje z bojkotom s strani EU in v sporočilu za javnost zapisalo, da gre za "razdiralen" poskus politizacije športa, ki bo škodoval obojestranskemu razumevanju in stikih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so še zapisali v Kijevu, pozivi k bojkotu "spodkopavajo podobo tega velikega športnega dogodka in škodijo interesu na milijone navadnih Ukrajincev".