Navdušila me je Kostarika, ker igrajo eden za vse in vsi za enega, kar je edini adut malih reprezentanc. Odlična sta bila tudi Čile in Mehika, za katero vemo, da je zelo močna, Čile pa je bil dober že pred štirimi leti. V nadaljevanju prvenstva bo glavno vlogo igralo podnebje. Ekipe bodo vse bolj utrujene, pojavljaje se bodo majhne poškodbe, Evropejcem se bo težko regenerirati. Katastrofa za nogomet je, da se bosta že v osmini finala pomerili Mehika in Nizozemska, kajti obe ekipi sta izjemni, polni poleta, navdiha. Škoda, da bo moral eden izpasti. Zanimiv par je Kostarika-Grčija. Za nogomet je zelo slabo, da je Grčija s svojim načinom igre prišla med 16 najboljših. Pričakovati je, da se bo Kostarika uvrstila v četrtfinale. So homogena in tehnična dobro podkovana ekipa, ki lahko pripravi še kakšno presenečenje. To bi jim od srca privoščil.

Posebna pozornost gre Braziliji in Argentini. Brazilija se dviguje na krilih Neymarja, Argentinci so se izvlekli z genialcem Lionelom Messijem. Neymar ima pomoč v soigralcih, Messi je nima. Spomnite se Argentine leta 1990, ki je v finale prišla le z Maradono in Caniggio ter catenacciom. Letošnja Argentina me spominja na tisto iz leta 1990. Tudi Nemci so kandidati za vrh. Pri njih podnebje ne igra pomembne vloge, saj gazijo vse pred seboj. Tudi skozi zgodovino na drugih celinah niso imeli toliko težav kot druge evropske reprezentance. Z njimi moraš vedno računati. Na tekmi z ZDA so me navdušili, ker so želeli igrati, čeprav so potrebovali le točko. Človek bi pričakoval preračunljivo tekmo, a Nemci nimajo potrebe po tem, nimajo te človeške dimenzije.

Že pred sklepnim delom svetovnega prvenstva je jasno, da se mora evropski nogomet zamisliti. Štiri velike evropske reprezentance so že doma, vidna je stagnacija evropske šole nogometa. Trend šablonskega nogometa, ki je vladal zadnjih 20 let, izginja. Dandanes si lahko uspešen le z igro navdiha in nadigravanja. Če bo šlo tako naprej, bo Evropa postopoma zamrla, ne le v primerjavi z Južnoameričani, ampak tudi Afričani.

Primož Gliha je nogometni trener in nekdanji slovenski reprezentant.