Celje oziroma dvorana Zlatorog, v kateri bodo prvih pet tekem s Češko, Španijo, Gruzijo, Hrvaško in Poljsko odigrali slovenski košarkarji, ni kandidiralo za evropsko sredstva. Župan Celja Bojan Šrot pravi: "Takšen je dogovor. Dvorana je praktično pripravljena, opravili bomo le nekaj manjših popravkov in adaptacij. Z ostalimi mesti prireditelji smo se korektno dogovorili, da mi ne bomo kandidirali za evropska sredstva, oni pa bodo plačali malo več kotizacije. Na koncu bomo vsi imeli pozitiven neto izkupiček," pravi Šrot, ki je bil na žrebu v Postojnski jami zelo zadovoljen s skupino, ki bo nastopila v Celju. "Domača reprezentanca je vedno nekaj posebnega, zelo pa sem zadovoljen tudi z ostalimi ekipami, ki bodo nastopile v Celju. Mi smo pripravljeni in komaj čakamo, da se prvenstvo začne. Po tihem pa seveda upamo, da bo košarkarjem uspelo nekaj podobnega kot je pred leti rokometašem, ki so v predtekmovanju EP nastopili v Celju, nato pa na koncu osvojili medaljo."

Največ sredstev za obnovo Podmežakle

Drago Balent, direktor direktorata za šport in direktor Fundacije za šport, je razložil ključ, kako bo potekala razdelitev teh 6,1 milijona evrov iz evropskih skladov. "S sklepom vlade, da se preusmeri sredstva iz Novega mesta in Ptuja, ki sta odstopila od prvenstva, na druge prireditelje, je jasno, da bodo Jesenice za obnovo Podmežakle dobile nekaj več kot tri milijone evrov, Koper za Bonifiko bo prejel slab milijon in pol, ostalo pa bo šlo za preureditev dvorane Tivoli. Razdelitev bo skladna s prejetimi vlogami," pravi Balent.

Prvenstvo ne bo ponudilo s tehnološkimi presežki, bo pa zato košarka toliko bolj v ospredju

Iz dneva v dan je torej jasnejša slika okoli organizacije prvenstva. Zdaj praktično ni več človeka, ki bi podvomil v odlično izvedbo eurobasketa 2013. "Mislim, da bo tekmovanje odlično organizirano, saj Slovenci po svetu slovimo kot odlični prireditelji vrhunskih dogodkov. Ne bo to sicer prvenstvo tehnoloških presežkov in novih dvoran, bo pa zato košarka toliko bolj v prvem planu. Atmosfera v dvoranah, sem prepričan, bodo izjemna. Hkrati pa menim, da bo to prvenstvo eno najcenejših doslej, tako da se lahko zgodi, da bomo mi pokazali prihodnjim prirediteljem, kako čim bolj varčno pripraviti takšno tekmovanje," pravi eden od ambasadorjev eurobasketa in košarkarska legenda Peter Vilfan.

Podobno razmišlja še en nekdanji vrhunski košarkar Ivo Daneu. "Mislim, da so organizatorji dobro zastavili projekt. Jaz jim povsem zaupam in prepričan sem, da bo prvenstvo na visoki ravni. Na nas je zdaj, da napolnimo dvorane, zato pozivam vse Slovenke in Slovence oziroma prebivalce Slovenije, da se v čim večjem številu udeležijo tekem in da vsaj za čas evropskega prvenstva pozabijo na vse zdrahe, ki so v naši deželi," pravi Ivo Daneu.