Sedaj dilem, če so sploh kdaj bile, o izvedbi tekmovanja ni več, vprašanje le še ostaja, ali bodo Ljubljana, Koper, Celje in Jesenice dokončni gostitelji predtekmovalnih skupin. Če se za prva tri mesta to zdi že gotovo, pa se veliko vprašanje še naprej poraja pri železarskem mestu na Gorenjskem, kjer dvorana Podmežakla životari in nikakor ni pripravljena za organizacijo košarkarskih tekem. Za kaj takega bi bila potrebna temeljita prenova, ki bi zahtevala kar nekaj časa, organizatorji prvenstva pa ga imajo iz dneva v dan manj, da o silnih težavah z birokracijo na Jesenicah sploh ne govorimo.

Ples kroglic je slovenski reprezentanci namenil nekoliko težjo predtekmovalno skupino kot na zadnjem evropskem prvenstvu v Litvi, kljub temu pa košarkarji selektorja Božidarja Maljkovića ne bi smeli imeti težav s prebojem v naslednji krog. Ker se bo Slovenija že na začetku pomerila s Španijo, se z aktualnim evropskim prvakom zagotovo ne bo srečala v četrtfinalu, če se tja uvrsti. Magnet za gledalce bo še dvoboj s Hrvaško, medtem ko Češka, Poljska in Gruzija ne bi smele biti prevelik zalogaj, še posebej s podporo polne dvorane Zlatorog v Celju.

Če organizatorje pred izvedbo prvenstva čaka še kar nekaj dela, pa si velike pohvale zaslužijo za včerajšnji žreb, ki je prvič v zgodovini potekal pod zemljo v Postojnski jami. Žrebanje skupin za evropska in svetovna prvenstva v košarki za razliko od nogometa nikoli niso pritegnila pretiranega zanimanja športne javnosti, a je bilo tokrat drugače. Inovativna ideja je pritegnila košarkarsko Evropo, ki si je z zanimanjem ogledala ples kroglic v Postojnski jami in če gre soditi po organizaciji včerajšnjega dogodka, se za kakovostno izvedbo evropskega prvenstva ni potrebno bati.