Košarkarji Krke so naredili prvi korak k ubranitvi lovorike državnega prvaka. V prvi tekmi finala lige Telemach so v dvorani Leona Štuklja premagali Union Olimpijo in povedli z 1:0 v zmagah. Druga tekma bo že v sredo ob 18. uri v Stožicah, tretja pa v petek znova v Novem mestu. Ekipi igrata na tri zmage.

Čeprav Krka nerada priznava vloge favorita v velikem finalu, je že dogajanje pred tekmo nakazalo, da se v Novem mestu počasi in zanesljivo pripravljajo na novo zvezdico, četrto v nizu. Legenda kluba Matjaž Smodiš je uradno napovedal slovo od košarkarskih parketov po koncu sezone in zato od soigralcev dobil nekoliko nenavaden poklon. Edo Murić mu je odstopil dres s številko osem, ki ga je Smodiš nosil pred trinajstimi leti, ko je Krka prvič postala državni prvak, z njim pa tudi kapetanski trak.

Smodiš pravi, da je odločitev dokončna, čeprav na igrišču pri 34 letih še vedno dokazuje, da je v izvrstni formi. Prav po njegovi zaslugi je Krka v prvem polčasu nadoknadila začeten zaostanek za Ljubljančani (0:9) in po načrtu držala ravnotežje v naslednjih dveh četrtinah.

Tekma se je prelomila ob koncu tretjega dela igre. Pri minimalni prednosti Krke je Klemen Prepelič po nepotrebnem dobil tehnično napako, ki so jo gostitelji kaznovali s petimi točkami v enem napadu in vodstvom 61:52. Čeprav so Ljubljančani v zadnjih desetih minutah storili vse, da bi obrnili potek srečanja, pa je bila premoč Krke prevelika. Imela je prevlado pod obročema (36:26), dovolj razpoloženih košarkarjev v napadu, glasno podporo s tribun in pa Matjaža Smodiša, ki je v zadnjih minutah vnesel mirnost in razum. Tako je Krka odbila tudi zadnjih poskus 15-kratnih prvakov (73:66) in zasluženo prišla do zmage.

Medtem ko je pri Unionu Olimpiji z 19 točkami izstopal le Jaka Blažič, so pri Krki štirje igralci dosegli dvomestno število točk, trije pa so imeli devet točk - Jakov Vladović 15, Jaka Klobučar 13, Edo Murić 12, Domen Lorbek 10, po devet pa Jure Lalić, Uroš Lučić in Matjaž Smodiš.