Če so rezultati pripravljalnih tekem slovenske košarkarske reprezentance napoved iger na evropskem prvenstvu, potem se za uspeh izbrane vrste ne gre bati. Seveda vse ni niti približno tako enostavno, saj so ekshibicijske tekme, na katerih ni pritiska in ki ne pomenijo ničesar, eno, dvoboji na prvenstvu stare celine pa nekaj povsem drugega. Kljub temu predstave košarkarjev selektorja Božidarja Maljkovića zbujajo dobršno bero optimizma, saj igra reprezentance tokrat ima rep in glavo, srbski strokovnjak pa na voljo posameznike, ki lahko z individualno kakovostjo odločijo tesne tekme. Ker je evropsko prvenstvo to pot v Sloveniji, igralci računajo še na kanček sreče, ki je v košarki na takšnem tekmovanju poleg kakovosti potrebna, saj lahko ena napačna ali pravilna odločitev odloča tudi med kolajno in osmim mestom. Dodano vrednost bi morali predstavljati še navijači, a le, če se bodo pošteno prebudili, saj v primeru vzdušja, kot je vladalo na pripravljalnih tekmah, prvenstvo na domačih tleh ne bo predstavljalo posebne prednosti.

Zdi se, da je pripravljalno obdobje za reprezentanco potekalo sanjsko. Forma se je dvigovala iz tedna v teden, selektor Maljković je opravil odlično delo s tempiranjem količine dela na treningih in razporeditvijo minutaže na tekmah, da ni prišlo do poškodb, kar je bil eden od poglavitnih ciljev pred začetkom prvenstva. Tudi poraza sta prišla v idealnih trenutkih. Prvi proti Srbiji v Beogradu za kar 25 točk je igralce po šestih zaporednih zmagah postavil na realna tla in jim pokazal, da brez pravega pristopa in borbe ne morejo računati na vidnejši uspeh. Drugi v soboto proti enemu izmed glavnih kandidatov za odličje Franciji pa jih je streznil pred samim začetkom tekmovanja in pokazal, kako se ne igra v tesni končnici, a hkrati potrdil, da se lahko enakovredno kosajo z vsakim nasprotnikom na evropskem prvenstvu.

Lakovič neznanka

Dvoboj proti Franciji je potrdil pisanje Dnevnika izpred več kot tedna dni, ko smo namignili, da bo selektor Maljković v želji po agresivnosti v obrambi in hitri igri v napadu dvoboje, če ne bo večjih presenečenj, začenjal v postavi Goran in Zoran Dragić, Jaka Blažič, Jure Balažič in Gašper Vidmar. Eno glavnih vlog v moštvu bo imel Boštjan Nachbar, ki je zadržal odlično strelsko formo iz lanske sezone. Skupaj z Goranom Dragićem bosta igralca odločitve, če se bo dvoboj odločal v zadnjih sekundah.

Z bolj obrobnima vlogama se bosta morala sprijazniti Uroš Slokar in Nebojša Joksimović, Edo Murič, Domen Lorbek in Mirza Begić pa bodo pomembni aduti s klopi za rezervne igralce. Največja neznanka je v tem trenutku Jaka Lakovič. Slovenski kapetan po težavah s hrbtom še ni našel prave forme, zato raven igre ob njegovem prihodu na parket pade. Kljub vsemu pa petintridesetletni Ljubljančan premore obilo izkušenj, zato ne bi bilo presenečenje, če bi od prve tekme na prvenstvu proti Češki prikazal povsem drugačne predstave. Tudi v nasprotnem primeru ne bi bilo nič tragičnega, saj je bolj kot v predtekmovalnem delu pomembno to, da bi Lakovič prave predstave pokazal na odločilnih dvobojih.

Hauptman optimističen

Po videnem je optimistično razpoložen legenda slovenske košarke Dušan Hauptman, ki ga predvsem veseli dejstvo, da igralci v ključnem trenutku prihajajo v pravo formo. »Reprezentanco krasita hitra, agresivna igra v napadu in špartanska obramba, zdaj pa je tudi več kombinatorike, kar bo na evropskem prvenstvu sila pomembno. Veliko bo odvisno tudi od Jake Lakoviča, ki mora igrati bolje oziroma učinkoviteje, saj bo vsak igralec pomemben za končni uspeh. Napredek je viden, po mesecu in pol dolgih pripravah pa je pomemben podatek, da ni nihče poškodovan.«

Hauptman porazu s Francijo ne pripisuje velikega pomena, saj je prepričan, da bi določeni posamezniki, če bi šlo za tekmo na evropskem prvenstvu, igrali več, kot so. Poraz je po njegovem mnenju posledica nekaterih napačnih odločitev v napadu v zadnjih minutah dvoboja in predvsem visokega Alexisa Ajince, ki je bil jeziček na tehtnici za zmago Francozov. »Glavna ugotovitev obračuna pa je, da smo konkurenčni tudi nasprotniku, ki velja za enega od glavnih favoritov za zlato odličje,« je sklenil Hauptman.