V uvodnih dvajsetih minutah je bil pri Francozih razpoložen le prvi zvezdnik Tony Parker, ki je furiji nasul štirinajst od skupno dvajsetih francoskih točk. Španija je imela več razigranih posameznikov, vendar je njena prepričljivost v nadaljevanju začela usihati. Francozi so na krilih trdne obrambe prvič izenačili tri minute pred koncem in nato celo povedli. Imeli so zadnji napad za zmago že po rednem delu, a se je Parker zapletel, Jose Calderon pa je v zadnji sekundi zgrešil met za tri. Podaljšek je vnesel živčnost v oba tabora. Španci so zavlačevali z napadi in bolj malo poskušali, galski petelini pa so ohranili mirnost pri izvajanju prostih metov, kar jim je prineslo zmago in ogromno zadovoljstva tako na igrišču kot na tribunah.

Španski košarkarji žalosti niso skrivali. Najboljši obrambni igralec v ligi NBA Marc Gasol (njegov brat Pau je moštvo znova spodbujal s tribune VIP) je dejal: »Vedno je težko izgubiti v polfinalu. Francozi so bili boljši v zaključku tekme, bili so bolj zbrani. Parker je bil izvrsten. Škoda, da smo po odličnem prvem polčasu nehali igrati in na koncu nismo našli rešitve za izvrstno francosko obrambo.« Katalonec Ricky Rubio je pristavil: »V podaljšku so bili boljši. V Slovenijo nismo prišli, da bi igrali tekmo za tretje mesto, a takšno je pač življenje. Morali bomo premagati Hrvaško, da si vsaj malo zacelimo rane.«

Francoski branilec Nando De Colo je v mešani coni z veseljem odgovarjal na novinarska vprašanja. Izpostavil je obrambo, ki je bila ključ do uspeha: »Smo presrečni! Naš začetek ni bil najboljši, a smo se v nadaljevanju zbudili. Morali smo igrati agresivno obrambo, to je bil ključ do uspeha. Zdaj smo se maščevali Špancem za finale v Litvi. Vsi vemo, kako dobri so Španci, vendar ta noč je bila enostavno naša. Vzeli smo, kar so nam ponudili. Iz slačilnice smo prišli kot prerojeni. V prvem delu smo hoteli preveč v napadu, a smo se zavedali, da moramo bolj pritisniti v obrambi. Tony Parker je bil odličen, zelo nam je pomagal do skupnega uspeha. Ko ima žogo v roki, ga moramo pozorno spremljati. On je naš pravi vodja.« Dodajmo, da je Parker z včerajšnjimi 32 točkami postal najboljši strelec v zgodovini evropskih prvenstev.