Pred dnevi je postalo jasno, da Jure Zdovc ne bo več selektor slovenske košarkarske reprezentance.

Za mene je to neko logično sosledje dogodkov in posledica razmer, ki so vladale od samega začetka sodelovanja s KZS pa do konca.

Pred EP ste veliko potovali in obiskovali reprezentante ter jim predstavljali projekt Poljska. Toda verjetno ste računali, da se bo sodelovanje nadaljevalo tudi po EP?

Če gremo od začetka, sem osebno mislil, da če in ko bomo naredili uspeh na EP, da se bomo z vodilnimi možmi KZS usedli in se pogovorili ter s podobnimi cilji šli naprej. Prišlo je do prekinitve komunikacije, ker se nismo mogli dogovoriti o višini izplačil, s katerimi se sam od začetka nisem strinjal. Videl sem, da tu sodelovanje med nami in KZS ne bo več mogoče.

Torej funkcije direktorja reprezentance ne boste več opravljali?

Lahko vam zatrdim z vso odgovornostjo, da po končanem EP nisem imel niti enega stika z možmi iz KZS. Ker že pred sodelovanjem nismo imeli podpisane pogodbe in je vse baziralo na ustnem dogovoru, mi hvala bogu ni potrebno hoditi na zvezo. Enkrat me je poklical le Matej Avanzo.

Kako je bilo s financami v tem obdobju?

Sam osebno nisem prejel nobenega plačila oziroma nadomestila. Dobil sem naziv športni direktor članske reprezentance in sem bil strogi prostovoljec. Dobil sem edino honorar za osvojitev četrtega mesta na EP in sicer 1600 evrov, enako kot vsak član reprezentance. Poskušal sem se izboriti za minimalno nadomestilo. Predlagal sem, da glavni trener, prvi, drugi in tretji pomočnik, trener za fizično pripravo ter jaz za celotno EP prejmemo 24.000 evrov neto. Gospod predsednik KZS Dušan Šešok mi je odgovoril, da je to absolutno preveč, da niso nikoli nikogar plačevali in da reprezentanca, dokler bo on predsednik, ni nikoli bila in nikoli ne bo izvor zaslužka ter da je sodelovanje čast. To mi je rekel v obraz. Za to reprezentanco sem veliko naredil, če ne drugega sem zbral največ nastopov za Slovenijo in o časti mi ni potrebno govoriti. Nato so nam odobrili 20.000 evrov bruto, kar sva z Juretom razdelila ostalim članom v trenerskem štabu. Določene zveze v Sloveniji plačajo veliko več, zakaj pa nam niso dali niti minimalnega nadomestila pa ne vem. O denarju smo se začeli pogovarjati že maja in takrat sem videl, da bo sodelovanje po EP težko, saj v današnjem svetu nihče ne bo delal zastonj. Zaradi zmanjšanja stroškov na Poljsko ni potoval niti Jadranko Loki Nikolić, tako da smo bili edina reprezentanca, ki je bila brez trenerja za fizično pripravljenost, ki je povrh vsega še velik strokovnjak.

Kako je prišlo do sodelovanja med vami in KZS?

Iztok Rems me je konec oktobra lanskega leta povabil k sodelovanju in me vprašal, kdo bi lahko vodil reprezentanco. Povedal sem mu, da je edini primeren Jure Zdovc, ki je takoj hrabro napovedal, da gremo na kolajno. Obljubil sem, da bom vse igralce pripeljal na zbor, saj jih dobro poznam. To mi je tudi uspelo, samo Nesterović ni prišel, saj se je že prej odločil, da zaključi reprezentančno kariero. Celotno poletje smo se odpovedali svojim najdražjim, za to pa prejeli nič. Po letih suše smo nakazali prave smernice, po katerih bi se v prihodnosti moralo delati in ni mi jasno, zakaj se to ne bo nadaljevalo.

Za naslednika Jureta Zdovca se najbolj omenja Memi Bečirovič, medtem ko pomočnik Zdovca na EP Tomo Mahorič ni prejel klica s KZS.

Zakaj nihče ni poklical Toma Mahoriča mi ni jasno in prepuščam ljudem z zveze, torej gospodu Šešoku in Remsu. Tomo ve, kako delati po naših smernicah. Sam bi rekel, da ga niso poklicali zaradi financ, kar mi ne gre v glavo. Recimo Dušan Ivković dobi za vodenje srbske reprezentance letno 250.000 evrov, Dušan Vujošević prejme 150.000 evrov letno za vodenje črnogorske reprezentance.

Kdo bi bil po vašem mnenju najbolj primeren za selektorja?

Vsak, ki se bo usedel na mesto Jureta Zdovca, mu ne bo lahko. Iz preprostega razloga, ker bo težko sestavil enako moštvo, poleg tega pa obstajajo sedaj določena pričakovanja, ki smo jih mi postavili. Uspeh bodo pričakovali vsi. Ne vem, v kakšni meri se bodo uspeli reprezentanti zbrati. Vsako leto smo starejši, pametnejši. Določeni igralci bodo z veseljem igrali, nekateri ne.