Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Virant je odstopil z vrha DL

Gregor Virant je odstopil z mesta predsednika DL. Svojo odločitev je naznanil po objavi začasnih uradnih delnih izidov rezultatov volitev v Evropski parlament, po katerih je DL dobila 1,12 odstotka glasov volivcev.

(Foto: Luka Cjuha)

Virant je v izjavi novinarjem dejal, da so glede na rezultat DL razočarani. "Žal nam je, da ni na volitve prišlo več ljudi in da DL ni dosegla boljšega rezultata. Prepričan sem, da bi stranka boljši rezultat zaslužila," je dodal.

Edina logična poteza, skladna z evropskimi standardi politične kulture, pa po njegovih besedah je, da predsednik stranke v primeru takega volilnega rezultata odstopi. Stranka bo pred državnozborskimi volitvami imela kongres, na katerem bo izvolila novo vodstvo, je pojasnil. Kongres bo tako programski kot volilni.

Poudaril je, da ima DL izjemno dober program, tudi na gospodarskem področju, s katerim bodo šli na državnozborske volitve. Povedal je, da ostaja "zraven", saj je DL po njegovih besedah zanj še vedno daleč najboljša stranka. "Tisti, ki so jo podpirali zaradi mene, naj jo še naprej, ker ostajam v stranki," je poudaril Virant. Obenem pa je dejal, da vse kaže v smer, da se bo od politike počasi oddaljil, se vrnil k družini in v svojo stroko. "Bo pa DL ostala v mojem srcu, pomagal bom po svojih močeh," je zagotovil.

Da bi kandidiral za evropskega komisarja, kar je bilo v minulih tednih tudi slišati, pa je po njegovih besedah eden od tistih tračev, zaradi katerih se je politike tudi "malo naveličal". Na vprašanje morebitnih povezovanj na volitvah je Virant odgovoril, da DL ne želi biti del "levičarskih ali desničarskih zgodb, saj smo klasična evropska liberalna stranka, to pa bomo tudi ostali".

O njegovem nasledniku se bodo v stranki, kot pravi, še pogovorili. Želel bi, pravi, da bi bil to nekdo, ki simbolizira vse tiste vrednote, v katere so ves čas verjeli in se zanje borili. Prepričan je, da bodo takega človeka tudi našli in da bo DL z njim uspešna na naslednjih volitvah.

V preteklosti, ko se je DL soočala z napetostmi v svojih vrstah, se je kot možnega predsednika DL omenjalo programskega tajnika stranke, nosilca kandidatne liste na tokratnih volitvah in dvakratnega ministra za pravosodje Senka Pličaniča.

Ta je na vprašanje, ali tudi kot nosilec kandidatne liste razmišlja o tem, da bi sprejel odgovornost za slab rezultat stranke, odgovoril, da ni za prenagljene poteze. "Najprej bomo prespali to noč in še kakšen dan, zatem pa bom presodil o svojih nadaljnjih korakih," je napovedal. S tem odgovarja tudi na vprašanje, ali bi bil pripravljen prevzeti krmilo stranke.

Ambicije so, kot pravi, "pomagati našim ljudem in spremeniti stvari v Sloveniji na boljše". "Zato sem šel pred tremi leti v politiko in tu se ni nič spremenilo. Še vedno imam to ambicijo, glede na današnji rezultat še večjo," je pojasnil.

Sam sicer ocenjuje, da je glavni razlog za tak rezultat stranke slaba volilna udeležba. Kot je dejal, se ne more znebiti občutka, da so na volitve prišli tisti, ki želijo ohraniti obstoječe stanje delitev v Sloveniji na leve in desne. To je po njegovem mnenju nenavadno.

Osebno vsaj na prvi pogled ne vidi razloga za slab rezultat tudi v sebi kot nosilcu liste.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor