Tako jih med drugim sprašujejo, ali je obseg trgovanja z izvedenimi finančnimi inštrumenti velik in kolikšen, kakšne so karakteristike strank, ki trgujejo z izvedenimi finančnimi inštrumenti, ter s kakšnimi težavami se soočajo borzni člani pri ponujanju storitev z izvedenimi finančnimi inštrumenti.

Stroko, ki je ves čas opozarjala, da se zakonodaja sprejema brez strokovne razprave, je vprašalnik, poslan uro po začetku razprave v državnem zboru, razburil. "Že od objave predloga imajo vsi pomisleki borzne industrije stično točko v tem, da je predlog zakona občutno premalo premišljen, prenagljen, neusklajen z industrijo in prinaša veliko več težav kot koristi," pravi vodja trgovanja v Potezi Anton Jukič. Predsednik uprave Gorenjske borzno posredniške družbe Blaž Pipp je pojasnil, da jih v zakonodajnem postopku o predlogu zakona nihče ni povprašal za mnenje. "Žal sem dobil občutek, da ne vlada, sploh pa ne poslanci, ne vedo, kaj sploh so izvedeni finančni instrumenti," je povedal Pipp.

Na finančnem ministrstvu so nam pojasnili, da ni šlo za uradno poizvedbo, od združenja so želeli le "pridobiti podatke o izvedenih finančnih instrumentih glede na veliko medijsko pozornost, ki jo je ta tema imela v zadnjem času". Po pojasnilih državnega sekretarja s finančnega ministrstva Andreja Širclja je vlado k obdavčitvi izvedenih inštrumentov spodbudil predvsem izračun Banke Slovenije, da se je trgovanje s tovrstnimi inštrumenti v zadnjih letih močno povečalo, povečati želijo tudi volatilnost na slovenskem kapitalskem trgu. Dvakrat višjo obdavčitev, kot velja za druge finančne inštrumente, je opravičeval s pojasnilom, da gre predvsem za špekulativne vlagatelje in špekulativne dobičke.

Ravno to pojasnilo pa je verjetno botrovalo temu, da se poslanci tudi v včerajšnji razpravi o izvedenih finančnih inštrumentih niso mogli ogniti tako imenovanemu boju proti tajkunom. Tako je poslanec vladne SDS Jožef Jerovšek predlagateljem dopolnila iz vrst opozicije, s katerim bi se obdavčitev v prvem letu znižala s 40 na 20 odstotkov, očital, da bo s sprejetjem višje obdavčitve nižja njihova provizija za volilno kampanjo. Janez Drobnič iz NSi pa je menil, da se obdavčujejo dobički, ki so "kronali tajkunsko zgodbo". Poznavalci omenjenih izjav niso želeli komentirati, saj te, kot so pojasnili, niso povezane ne s stroko ne z zakonom.

katja.svensek@dnevnik.si