Tako so se na ministrstvu za finance pod vodstvom Andreja Bajuka odzvali na ugotovitve ECB, ki je, kot smo minuli teden poročali v Dnevniku, v svojem rednem mesečnem biltenu ugotavljala poslabšanje fiskalnega položaja Slovenije v letošnjem letu. Te ugotovitve je ECB podkrepila z oceno o doseganju srednjeročnega cilja za letošnje leto: Slovenija naj bi se od srednjeročnega cilja glede primanjkljaja oddaljila za 0,1 odstotne točke. Dodatno pa je v kontekstu sproščanja fiskalne politike navedla slabšanje ciklično prilagojene primarne bilance v letu 2008.

Ministrstvo za finance opozarja, da ECB na podlagi neaktualnih informacij napačno zaključuje, da Slovenija srednjeročnih ciljev letos ne bo dosegla oziroma da bo fiskalna politika v letih 2008 in 2009 bolj ohlapna. Naj spomnimo: vlada je maja državnemu zboru predlagala rebalans proračuna, ki ga je ta sprejel konec maja. Prav omenjeni rebalans pa ima vpliv na makroekonomske podatke, s katerimi je razpolagala ECB. Kot poudarjajo na ministrstvu, nedavno sprejet rebalans proračuna že drugo leto zapored zagotavlja presežek, zato na osnovi veljavnega proračuna za 2008 ministrstvo ocenjuje, da bo Slovenija še naprej izpolnjevala svoj srednjeročni cilj v letu 2008 in bo na tak način utrdila svoje fiskalne dosežke zadnjih treh let. Po njihovih navedbah se tudi pričakovan strukturni primanjkljaj znižuje glede na lansko leto in bo letos bistveno nižji od srednjeročnega cilja.

Glede na navedbo ministrstva se postavlja vprašanje, s katerimi podatki operira ECB oziroma kdo je vir informacij ECB za posamezno državo. V Banki Slovenije, ki jo vodi Marko Kranjec, so nam odgovorili, da ocene v junijskem biltenu ECB temeljijo na spomladanskih ekonomskih napovedih za leto 2008, ki jih je konec aprila objavila evropska komisija. Evropski komisiji pa podatke pošilja matična država, torej vlada sama.

srecko.zimic@dnevnik.si