Izvedeli smo še, da v Bruslju zdaj pričakujejo popravke gradiva o financiranju projektov iz kohezijskih skladov. Usoda sofinanciranja Darsovega avtocestnega programa iz evropskih kohezijskih skladov - po letošnjem načrtu razvoja in obnavljanja avtocest naj bi Slovenija iz kohezijskega in evropskega sklada za regionalni razvoj prejela 130,72 milijona evrov sredstev - pa naj bi bila tako odvisna od odgovorov slovenske vlade na vprašanja, ki jih v Bruslju po naših podatkih že pripravljajo.

Z vprašanji v povezavi s podatki o začasni ustavitvi izplačil Darsu smo se včeraj obrnili na službi za odnose z javnostmi na Darsu in na ministrstvu za promet. Na Darsu so dejali, da o teh zadevah "niso bili uradno obveščeni", na ministrstvu za promet pa, da "s takšnimi informacijami ne razpolagajo" in da "izplačila niso bila ustavljena". To je v telefonskem pogovoru zatrdil tudi minister za promet Radovan Žerjav, ki z zapleti ni seznanjen.

Na Darsu so nadalje pojasnili, da "nimajo informacij, da bi v zvezi s postopki izplačil za projekt iz preteklega finančnega obdobja obstajali kakršni koli zadržki". Za projekte iz programa okoljske in prometne infrastrukture od leta 2007 do 2013 pa projektne prijave na evropsko komisijo še niso posredovali, zato tudi odločbe o dodelitvi sredstev še niso bile izdane, so pojasnili. Na Darsu sicer pojasnjujejo, da "je realizacija (črpanja sredstev iz kohezijskih skladov, op. p.) odvisna tudi od številnih dejavnikov, na katere nimajo vpliva". Njihov odgovor si lahko tolmačimo tako, da Dars očitno ni imel vpliva na odločitev vlade v zvezi s spremenjenim načinom cestninjenja.

Da je Dars od evropske komisije dejansko prejel dopise, povezane s financiranjem iz kohezijskih skladov, je posredno potrdil namestnik predsednika uprave Darsa, zadolžen za finance, Žan Jan Oplotnik. Na vprašanje, ali drži, da je evropska komisija pri zadnjem pregledu porabe sredstev iz evropskega kohezijskega sklada za Darsove projekte izrazila kakršno koli stališče glede vinjet in da je izrekla ukrep začasne ustavitve financiranja, je odvrnil, da podrobnosti v zvezi s tem ne pozna in naj se obrnemo na službo za stike z javnostmi, kjer nam bodo priskrbeli odgovore od za to pristojnih.

Dejal pa je, da bo Dars moral "na nov način predstaviti finančno konstrukcijo", saj se bo avtocestni program po novem financiral tudi iz vinjet. Dodal je še, da po njegovih podatkih evropska komisija ni uvedla nobenih začasnih ukrepov. Sicer pa naj bi, kot je dejal Oplotnik, po načrtih letos iz kohezijskih skladov prejeli 28 milijonov evrov, prihodnje leto 58 milijonov evrov, v vsem obdobju od 2005 do 2013 pa skupaj 256 milijonov evrov.

Iz video arhiva

Žerjav: Letna vinjeta bo stala 55, polletna pa 35 evrov

Primož Cirman: Pri vinjetah ne gre za avtonomno odločitev prometnega ministrstva, temveč za dekret z vrha vlade