Kranjec je tako decembra vsem svojim zaposlenim in sebi izplačal 13. plačo, zaposlenim na banki pa se obetajo še nagrade za "uspešno" delo v minulem letu.

Koliko 13. plače so prejeli viceguvernerji, namestnik guvernerja in člani sveta banke, Kranjec ni razkril. Prav tako ni hotel razkriti, niti koliko 13. plače je izplačal sebi niti koliko plače na mesec sicer prejema. Našo informacijo, da si je izplačal 4000 evrov neto božičnice, je zanikal.

O tem, ali bodo zaposleni poleg 13. plače prejeli še nagrade za lani in koliko bodo znašale, se na Banki Slovenije, kot pravijo, še niso odločili. Niso pa te možnosti zanikali, prav tako ne, da bo nagrajen tudi guverner Kranjec. Ob tem zatrjujejo, da je "plačna in zaposlitvena politika v Banki Slovenije skladna s skrbjo glede splošne plačne politike v državi" in da so 13. plačo izplačali v skladu s kolektivno pogodbo, enako kot vsa leta doslej. Toda dejstvo je, da so zaposlenim v povprečju izplačali znatno višjo 13. plačo, kot je znašalo povprečno novembrsko izplačilo 13. plače ali pa božičnice na zaposlenega v državi (764,49 evra bruto). Ob tem velja omeniti še, da je povprečna neto plača oktobra lani v Sloveniji znašala 846,38 evra, kar pomeni, da so zaposleni na Banki Slovenije, ki zagotovo ne sodijo v zaradi rasti cen ogrožen sloj prebivalstva, prejeli zelo lepo 13. plačo. Če sklepamo po prejemkih njegovega predhodnika Mitje Gasparija, se Kranjčeva plača giblje okoli 7000 evrov bruto, kar ga postavlja ob bok premierja Janeza Janše.

barbara.hren@dnevnik.si