Banka Slovenije tolarsko gotovino brezplačno zamenjuje na blagajni na Slovenski cesti 35 v Ljubljani, vsak delovni dan od 9. do 12. ure. Kovance se lahko zamenja do konca leta 2016, bankovce pa brez časovne omejitve.

To storitev sta lani zanjo v svojih poslovalnicah opravljali tudi NKBM in Deželna banka Slovenije. Centralna banka pa ju je za izvajanje te storitve z javnim razpisom izbrala tudi za letos. Tolarsko gotovino v evrsko bosta tako banki znova brezplačno zamenjevali od ponedeljka, 12. marca, pa do konca leta 2008.

Tolarske bankovce je za menjavo v evrske bankovce mogoče poslati tudi po pošti. Pošiljka mora biti naslovljena na Banko Slovenije (gotovinsko poslovanje). Evrsko gotovino bo Banka Slovenije poslala nazaj po vrednostnem pismu ali ga nakazala na pošiljateljev bančni račun, so še navedli v centralni banki.

Sredi decembra 2007 je bilo po podatkih Banke Slovenije zunaj še nekaj več kot 12 milijard tolarjev tolarske gotovine. To predstavlja dobrih pet odstotkov vrednosti gotovine v primerjavi s tisto konec oktobra 2006, ko se je začel trend njenega upadanja.