Zaposleni v Aha Muri, ki zahtevajo izplačilo marčevske plače, so se za opozorilno stavko odločili kljub sredini obljubi vodstva, da bodo akontacijo plač, predvidoma polovico, dobili v petek, preostanek pa do konca prihodnjega tedna. Če celotne plače ne bo do konca prihodnjega tedna, bo stavkovni odbor za 6. maj napovedal celodnevno opozorilno stavko.

Župan: Verjamem, da vlada ne bo pustila na cedilu več kot 1500 zaposlenih

Župan Murske Sobote Anton Štihec je danes pozval predsednico vlade Alenko Bratušek in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika, da se aktivneje vključita v reševanje vedno bolj zaskrbljujočih razmer v družbi Aha Mura. Kot je zapisal v pozivu, ima država pogodbeno razmerje z lastnico Aha Mure, iz katerega izhajajo obveznosti obeh partnerjev. Lastnica Aha Mure je skupina Aha, lastnika slednje pa sta Mojca Lukančič in njen partner.

Zmanjševanje že tako okrnjenih pravic delavcev

»Vlada je že na primeru Cimosa pokazala, da ji ni vseeno za težko situacijo velikih gospodarskih subjektov, pomembnih za celotno regijo, zato pričakujem, da bo z enako mero odgovornosti in vneme to storila tudi v primeru pomurskega giganta in ne bo pustila na cedilu več kot 1500 zaposlenih v tej družbi,« je poudaril Štihec.

Podporo in solidarnost stavkajočim je izrekla Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost, delavcem v Muri sporočajo, naj »delodajalcu ne dovolijo poseganja v njihove pravice tudi tako, da s sklicevanjem na krizo poskuša zlonamerno zmanjševati njihove že tako okrnjene pravice«.

Denarja še niso prejeli

Včeraj so delavci domov odnesli plačilne liste ali kot je v sporočilu sodelavcem zapisal direktor družbe AHA Mura d.o.o. Matjaž Hudopisk: »Danes vam bomo razdelili tudi plačilne liste, saj je v skladu s spremembo zakona o delovnih razmerjih to potrebno razdeliti najkasneje do 18. v mesecu.« Toda denarja na račune še niso prejeli.

Preberite še članek iz tiskane izdaje Dnevnika: Murini delavci danes stavkajo: Razliko v plači naj bi dobili na praznik dela

Plačilni listi so bili izpisani, kot bi bila plača že na računih, čeprav lahko le del nje pričakujejo morda šele jutri, domnevno pa razliko do celotne plače - ob dogovoru konzorcija bank, da jim odobri premostitveni kredit - do konca prihodnjega tedna. Po doslej znanih informacijah naj bi do konca aprila preverili stanje z naročili in ugotovili, ali bo zaradi upada le-teh potrebno odpuščanje. Govorijo o 20 odstotkih presežnih delavcev, okoli 300 ljudi. Spiska presežnih delavcev, čeprav zaposleni tega ne verjamejo, pa še niso pripravili.

Božičnice za lani ni bilo

Božičnice za lani ni bilo, sploh ne. So pa letos februarja za lani dobili polovico nagrade za prisotnost na delu, kar je zneslo 50 evrov. Predlani je bila božičnica v znesku 50 evrov, še 50 evrov so si lahko delavci prislužili s prisotnostjo na delu in še 50 za drugi del leta, a le ob pogoju, da niso iz dela manjkali niti en sam dan. Glede na odsotnost so prejeli na eni kartici  bone v vrednosti najmanj 50 evrov (gola božičnica), nekateri 100 in tisti, ki so bili prisotni na delu vse dni v letu 150 evrov nagrade.

Tudi v preteklih letih so dobivali bone za nakupe v Sparu, Mercatorju ali Tušu, vendar z njimi niso mogli plačevati položnic, so potožili. Boni so bili tudi nerodni, ker so morali razliko do zapisane vrednosti doplačati, saj trgovine niso vračale razlike pri manjšem plačilu, zato so kupovali naenkrat več od zapisa na bonu. Lanske kartice so omogočale vsaj to, da so jim z njih odtegnili natančen znesek nakupa in ni bilo treba kupovati »na silo.«