Novi lastnik več kot 100.000 kvadratnih metrov velikega industrijskega obrata propadlega SCT v Črnučah, kjer je tudi ena največjih betonarn v državi, bo po vsej verjetnosti postal župan Horjula Janko Jazbec. Kje bo podjetnik, ki se v glavnem ukvarja s prodajo tekstilnih izdelkov za promocijo in šport, parketa iz bambusa in športno-potovalnih torb, našel več kot pet milijonov evrov (skupaj z DDV) za nakup, ni znano. To pa odpira špekulacije, da Jazbec ni končni, ampak le vmesni lastnik enega ključnih delov premoženja SCT.

Uradni kupec obrata in betonarne iz stečajne mase SCT je Jazbečevo podjetje Janmix, ki je imelo v začetku lanskega leta manj kot 200.000 evrov sredstev. Jazbec večino poslov opravi prek podjetja Blago-Mix. To je imelo v začetku lanskega leta res za skoraj pet milijonov evrov premoženja v obliki nepremičnin, zalog in poslovnih terjatev do kupcev, a jih je praktično v celoti financiralo s posojili. Kje je torej Jazbec, ki občino Horjul vodi že svoj drugi mandat, na obojih lokalnih volitvah pa je kandidiral s podporo NSi, našel denar za nakup, ostaja skrivnost. Z Jazbecem nam v zadnjih dneh ni uspelo stopiti v stik. Na občini Horjul so pojasnili, da je v tujini. Četudi bo Jazbec nakup financiral s posojilom, bi lahko zanj zastavil kvečjemu poslovno zgradbo v industrijski coni Zapolje v Logatcu. Preostalo premoženje je že obremenjeno, od leta 2010 tudi s pol milijona evrov vrednim zemljiškim dolgom.

Pišljar: Nisem kupec betonarne

Poudariti velja, da se Jazbec ne ukvarja z gradbeništvom, ampak z veleprodajo različnih izdelkov, v lasti pa ima tudi poligon za varno vožnjo v Logatcu. Tudi zato je ekonomiko njegove naložbe še težje razumeti. Poleg dobrih petih milijonov evrov, ki jih bo odštel za nakup objekta, bo potreboval dodatni vložek za njegov zagon. Betonarna, ki jo je SCT postavil leta 2006, namreč že štiri leta ne deluje. Obenem Jazbec betonarno z zmogljivostjo dvesto kubičnih metrov na uro kupuje v času, ko na domačem gradbenem trgu vlada mrtvilo, ponudba betona iz obstoječih objektov na območju Ljubljane pa že zdaj krepko presega povpraševanje.

Nakup bi bil, tako naši sogovorniki, zanimiv le za podjetje iz gradbene operative. To bi z nakupom v središču Slovenije pridobilo betonarno z neposredno povezavo na železniško in avtocestno omrežje. Po nekaterih informacijah naj bi finančna sredstva za nakup betonarne v Črnučah priskrbel podjetnik Marjan Pišljar, ki prihaja iz Rovt, naselja v neposredni soseščini Horjula. »Nisem kupec betonarne,« nam je sporočil Pišljar. Res je, da Pišljarja bolj kot gradbeništvo zanimajo nepremičnine. A hkrati ga je mogoče najti med kupci premoženja v več stečajih: družba Metalka Commerce, ki je v 40-odstotni lasti Pišljarja, je decembra lani za milijon evrov kupila nepremičnine in proizvodne zmogljivosti Novolesa, lani spomladi pa je bila resen kandidat za dokapitalizacijo Rimskih term, a se je iz posla umaknila. V širši javnosti je Pišljar najbolj znan po dvomilijonskem posojilu Juretu Jankoviću, ki ga je lani izterjal tudi s pomočjo rubeža.

Jazbec premagal šest tekmecev, tudi Schenkerja

Jazbec še zdaleč ni bil edini, ki se je zanimal za nakup kompleksa SCT v Črnučah. Stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič je zbral sedem ponudb. Med drugim tudi od nekdanjih direktorjev hčerinskih družb SCT, ki so po njegovem stečaju leta 2011 ustanovili podjetje AC Asfalti, logističnega velikana Schenkerja in podjetja E-Solventa, ki je poslovno tesno povezano z Benigarjem Tošičem. Iz igre je kljub najvišji ponudbi kmalu izpadel Schenker, ki je želel pred nakupom opraviti pregled morebitne onesnaženosti zemljišča, a ga je upravitelj zavrnil, ker da bi to za več mesecev zavleklo postopek. Ker NLB ni bila zadovoljna s ponujenimi cenami, je Jazbečev Janmix ponudbo zvišal na 5,33 milijona evrov (skupaj z DDV) in z njo tudi zmagal.

S poslom morata zdaj soglašati še NLB in Salonit Anhovo, ki imata na nepremičninah vpisano hipoteko, ter tudi upniški odbor SCT. Kupnina namreč ne dosega niti likvidacijske vrednosti v višini 7,65 milijona evrov, kaj šele ocenjene tržne vrednosti, ki presega deset milijonov evrov. Po dostopnih podatkih so daleč največ vredne tri velike proizvodne in skladiščne hale, ki so tri leta po začetku stečajnega postopka tudi v najboljšem stanju, ter betonarna. Ta je SCT od leta 2006 zagotavljala primat pri izdelavi betona na območju Ljubljane s širšo okolico. Ivan Zidar je skupaj s Salonitom ustanovil skupno podjetje BSS, ki ga je tik pred začetkom največjega gradbenega projekta, gradnje športnega kompleksa v Stožicah, prepustil Roku Furlanu. Ta je nato postal glavni dobavitelj betona pri projektu Stožice, hkrati pa je pomembno izčrpaval SCT.