Javnost je že minuli petek pričakovala izvedbo prvega prenosa sredstev iz Nove Ljubljanske banke (NLB) na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), a se je pri tem zataknilo.

Pilotnega prenosa po tržnih cenah morda sploh ne bo

Prvi prenos, katerega vrednost naj bi znašala okoli 100 milijonov evrov, bi se moral izpeljati po tržnih cenah, saj v tem primeru ne bi bila potrebna odobritev s strani Evropske komisije.

A v pogovorih med DUTB, NLB in komisijo se je zapletlo pri vrednotenju terjatev, akterji pa trenutno iščejo rešitve. Kot novi rok za izvedbo pilotnega prenosa se omenja konec tega tedna oziroma začetek naslednjega.

Vendar pa je v Bruslju neuradno slišati, da obstaja celo možnost, da pilotnega prenosa po tržnih cenah sploh ne bo. Vsi prenosi bi v tem primeru terjali zeleno luč Bruslja, da ne gre za nedovoljeno državno pomoč.

Skrben pregled bank in stresni testi

V Bruslju ob tem vztrajajo, da je za njihovo odobritev predpogoj zaključek skrbnega pregleda aktive slovenskih bank, ki jo izvaja svetovalno-revizijska hiše Deloitte, in stresnih testov, ki naj bi jih neuradno izpeljala svetovalna družba Oliver Wyman.

Viri pri Evropski komisiji poudarjajo, da je stališče evropskih institucij (poleg komisije še Evropske centralne banke in Evropske bančne agencije), da je za vzdržno prestrukturiranje slovenskega bančnega sistema ključno zagotoviti visoko kakovost skrbnega pregleda in stresnih testov. Evropske ustanove bodo proces budno spremljale.

Uravnoteženje z verodostojnostjo in kakovostjo

Čeprav se v Bruslju zavedajo, da je prenos sredstev na DUTB nujen, pa jim je zagotavljanje kakovosti celotnega postopka sanacije slabih bančnih terjatev bolj pomembno kot natančni roki izvedbe. S tem naj bi obnovili zaupanje trgov v slovenske banke.

Željo po hitrosti je treba uravnotežiti z verodostojnostjo in kakovostjo celotne vaje, pravijo viri. V vsakem primeru pa v Bruslju zagotavljajo, da se trudijo, da bi bili vsi potrebni postopki za odobritev prenosov na slabo banko izpeljani v najkrajšem možnem času.

Mansson optimističen glede kompromisov

O trenutnem dogajanju je za Radio Slovenija danes pregovoril tudi vršilec dolžnosti izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Mansson. V oddaji Vroči mikrofon je izrazil optimizem, da bodo NLB, DUTB in Evropska komisija v prihodnjih dneh vseeno našli kompromis glede takšne cene, ki bo omogočila pilotni prenos. Do tega bi lahko prišlo najpozneje v roku enega tedna.

Če pa pilotnega prenosa ne bi bilo, bi to po njegovi oceni predstavljalo slab signal glede sposobnosti dogovarjanja med ključnimi akterji celotne operacije prenosa sredstev na slabo banko.

Večji prenosi jeseni

Čeprav se je na začetku sanacije slabih terjatev zapletlo, je Mansson še naprej prepričan, da je proces mogoče izpeljati pravočasno. Kljub »zamudi na začetni postaji« tako verjame, da bodo »na končno postajo prispeli pravočasno«.

Večje prenose pričakuje jeseni, vlada pa naj bi še ta ali naslednji teden odobrila že tudi ukrepe za pomoč Novi Kreditni banki Maribor. Njeno vlogo sicer po njegovih besedah že pregleduje Evropska komisija.

Povratka ni

Mansson je še naprej prepričan, da bo celotna operacija uspela, boljše možnosti za sanacijo slabih bančnih terjatev pa ne vidi. Vsi postopki so v teku, zato povratka po njegovem ni.

Ko pa bodo sredstva bank v lasti DUTB, pa bo naloga družbe, da zanje iztrži čim višjo vrednost. V ta namen se z vlado pogovarjajo o zakonskih spremembah, ki bi jim omogočile večjo prožnost pri postopkih unovčevanja tega premoženja.

Mansson pričakuje, da bo procesa konec do 2018, ne želi pa si, da bi bili z zakonom časovno omejeni. To bi jih namreč lahko primoralo v prodaje v sili. Po trenutnem zakonskem besedilu naj bi DUTB obstajala pet let in ugasnila konec 2017.