Francoski Lactalis bo že v naslednjih dneh tudi uradno postal večinski lastnik Ljubljanskih mlekarn. Agencija za varstvo konkurence (AVK) je namreč Francozom po skoraj štirih mesecih naposled prižgala zeleno luč in odločila, da koncentraciji med Lactalisom in največjimi slovenskimi mlekarnami ne bo nasprotovala.

Lactalis bo tako že v naslednjih dneh NFD Holdingu, Skupini KD Group, Factor banki in Savi nakazal 19,3 milijona evrov kupnine za njihov 50,3-odstotni delež, zatem pa bodo Francozi objavili še javno prevzemno ponudbo in možnost izstopa iz lastništva ponudil tudi preostalim delničarjem. Pričakovati je, da bodo ponudbo sprejeli tudi zadružniki z družbo Mlekodel na čelu, ki obvladujejo tretjino lastništva Ljubljanskih mlekarn. Lactalis bo za delnico Ljubljanskih mlekarn ponudil 8,75 evra oziroma dobra dva evra več, kot so zadružniki za njo ponujali pri lanskoletnem poskusu prevzema. S sprejemom prevzemne ponudbe bi sicer Mlekodel ustvaril okoli 1,5 milijona evrov izgube, obenem pa bi moral del kupnine nakazati tudi tistim delničarjem, ki so lani sprejeli njegovo prevzemno ponudbo v višini 6,5 evra za delnico.

Lactalis je prevzem Ljubljanskih mlekarn sicer želel izpeljati že lani, vendar si je agencija za svojo odločitev vzela neobičajno dolgo časa, čeprav je imela celotna francoska skupina v Sloveniji doslej vsega okoli dvoodstotni tržni delež. Razlogov za dolgotrajno odločanje direktor AVK Andrej Krašek tudi včeraj ni želel pojasniti. Prav tako ni želel komentirati informacij, da so postopek zavlačevali z vedno novimi zahtevami za pojasnila. Namesto tega nam je zgolj posredoval spletno povezavo do zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ter uredbe sveta evropske skupnosti o nadzoru koncentracije podjetij. mp