Upniki lahko v 15 dneh po objavi tega osnovnega seznama preizkušenih terjatev vložijo ugovore o prerekanju terjatev drugih upnikov.

Kot je še razvidno iz seznama, ki je bil danes objavljen na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, je prisilni upravitelj Blaž Štumpfl navedel še za 40,7 milijona priznanih terjatev, zavarovanih z ločitveno pravico, in za 11,3 milijona evrov priznanih pogojnih terjatev. Prerekanih terjatev je za 4,5 milijona evrov.

Največ terjatev je do bank. NKBM je prijavila za 21,8 milijona evrov terjatev, Abanka Vipa za 19,6 milijona evrov in Probanka za 11,4 milijona evrov terjatev.

MLM je od aprila v postopku prisilne poravnave, hčerinske družbe Armal, Sanitec in Storitve pa so v stečaju, zaradi česar je delo izgubilo okoli 350 ljudi. Da bi ohranili preostalih 550 delovnih mest, predvsem v avtomobilskem delu proizvodnje, je podjetje zaprosilo za državno poroštvo za najem 5,1 milijona evrov posojila. Vlada je državno poroštvo za posojilo, ki so ga zahtevale banke, odobrila 6. junija.

Na seji nadzornega sveta MLM prejšnji teden je prvi nadzornik Valentino Mendek po poročanju časnika Večer prejel tri odstopne izjave.

Po besedah predsednika uprave Borisa Šlambergerja naj ne bi šlo za izredne dogodke, ampak naj bi banke, ki so svoje terjatve do MLM konvertirale v lastniške deleže, v skladu s svojimi upravljalskimi namerami zamenjevale nadzornike, ki so že doslej zastopali njihove interese. V nadzornem svetu MLM naj bi namreč želele imeti ljudi, ki se tudi profesionalno ukvarjajo z upravljanjem naložb.

Zamenjava nadzornikov bo stvar redne letne skupščine MLM, ki je sklicana za 28. avgust. Za nove člane so predlagani Rok Ambrožič, Peter Zorič in Cvetka Žirovnik.