MLM je 5. julija na sodišče podal vlogo za izdajo soglasja k najemu omenjenega posojila. Navedel je, da je dolgoročni cilj podjetja na podlagi prestrukturiranja ohraniti delovna mesta v regiji. V načrtu finančnega prestrukturiranja je predvidel, da bo zagotovil obratni kapital - financiranje tekočega poslovanja, saj da brez tega ne bo mogel ustvariti načrtovanih prihodkov in tudi ne zagotoviti poplačila upnikov iz naslova predlagane prisilne poravnave.

Zaprosil je tudi za državno pomoč v obliki kratkoročnega kredita ali subsidiarnega poroštva države za kratkoročni komercialni kredit bank, je Okrožno sodišče v Mariboru spomnilo v sklepu, objavljenem na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Vlada državno poroštvo za posojilo, ki so ga zahtevale banke, odobrila 6. junija. Iz sklepa vlade po navedbah sodišča izhaja, da vlada daje poroštvo zgolj za šest mesecev od najema kredita oz. da mora biti kredit vrnjen v času šestih mesecev od črpanja.

Upravitelj Blaž Štumpfl po navedbah sodišča meni, da MLM v šestih mesecih kredita ne bo uspelo vrniti, saj načrt prestrukturiranja v letu 2013 predvideva še poslovanje z izgubo. Po vedenju upravitelja so MLM, vse tri banke in država tik pred podpisom dogovora, predmet katerega bo vplačilo denarnih vložkov v kapital družbe v višini 1,05 milijona evrov, 10 milijonov evrov bo konverzije terjatev v kapital ter 5,1 milijona evrov državne pomoči, piše sodišče.