Čeprav je družba Diners Club Slovenija Tomaža F. Lovšeta izgubila dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev predvsem zato, ker je denar na veliko posojala drugim Lovšetovim družbam in sama ni več zmogla poravnati večmilijonskih zapadlih obveznosti do trgovcev, bodo ti očitno iskali zgolj odgovornost Banke Slovenije kot regulatorja.

»Glede na analizo okolja in glede na dogodke, ki so pripeljali do nastalega položaja, je upravni odbor sprejel sklep, da do naslednje seje vodstva trgovinske zbornice pripravita pravna analiza in predlog za morebitno ukrepanje proti Banki Slovenije, za katero so današnji razpravljavci na seji upravnega odbora ocenili, da ni storila vsega, kar bi moral regulator oziroma skrbni gospodar v primeru Dinersa tudi storiti,« je včeraj po izredni seji Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) dejala njena izvršna direktorica Mariča Lah. Že pred dnevi je sicer napovedala, da bodo pri ugotavljanju odgovornosti za nastale težave milejši, če bo večina trgovcev podpisala pogodbo z novim lastnikom franšize, po kateri bodo obveznosti Lovšetovega Dinersa do trgovcev poplačane.

Kaj predstavniki trgovcev oziroma zbornica očitajo centralni banki razen počasnega ukrepanja oziroma neprestanega podaljševanja rokov Lovšetu za izpolnitev njenih zahtev, Lahova ni povedala. Prezgodaj je govoriti tudi o kakršnihkoli ukrepih zoper Banko Slovenije, saj bo podlaga za njihovo nadaljnjo odločitev pravna analiza, ki jo bo pripravila odvetniška pisarna. Čeprav so po odvzemu dovoljenja 17. maja tako Lovše kot predstavnika Dinersa trdili, da je drastična poteza bančnega regulatorja prišla nepričakovano, je Banka Slovenije v resnici že junija lani izdala odredbo (takrat je zaradi izpostavljenosti Lovšetovih družb do italijanskega Dinersa ukrepala tudi italijanska centralna banka). V skladu z odredbo je Lovšetu odredila, naj posojila poplača ali pa jih prenese na drugo družbo. Ker jim je Lovše zagotavljal, da bo v kratkem prodal del premoženja in s tem rešil finančne težave slovenskega Dinersa, ga je Banka Slovenije tudi čakala, vendar le do sredine maja letos.

Način delovanja »novega Dinersa« naj bi bil povsem drugačen od Lovšetovega, saj naj ga ne bi več financirala prodajna mesta, ampak banke. Toda zato naj bi podjetje Erste Card Club, ki naj bi v roku nekaj dni prejelo licenco in zagnalo celotni sistem, trgovcem zaračunavalo nekoliko višjo provizijo kot do zdaj. Vseh 80.000 dosedanjih imetnikov kartic bo medtem na dom dobilo novo, drugačno kartico.

Pri trgovcih je drugačna zgodba. Od vsakega posebej je namreč odvisno, ali je z novim imetnikom franšize pripravljen podpisati novo enoletno pogodbo. V tem primeru bo dobil svoje terjatve poplačane v celoti, saj jih bo prevzel ameriški franšizodajalec, vendar se bo obenem odpovedal plačilu zamudnih obresti. Druga pot je izterjava Lovšetove družbe Diners Club Slovenija, kjer pa bi verjetno dobili le delček ujetih terjatev. Družba je namreč skorajda brez garancij, nekateri upniki pa so že vložili izvršbe in ji blokirali račune. Po naših informacijah so se največji trgovci, ki jim Diners dolguje tudi več kot milijon evrov, odločili za prvo pot in že včeraj podpisali novo pogodbo. Vsem preostalim na trgovinski zbornici priporočajo sprejem dogovora.

Obenem vsem članom zbornice svetujejo, naj natančno pregledajo dokumentacijo, še posebej zneske terjatev, ki jo bodo prejeli s strani bank in družbe Diners Club International, ter sprejmejo usmeritev upravnega odbora. Ob tem pričakujejo, da se bosta ameriški franšizodajalec in novi imetnik licence dosledno držala vseh rokov in dogovorov.