Kot kaže poročilo o poslovanju, danes objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze, podatki za lansko prvo polletje vključujejo prihodke iz naslova prodaj nepremičnin, naprav in opreme v višini 5,07 milijona evrov, ki jih je realizirala družba Istrabenz Turizem.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v letošnjem polletnem obdobju znašal 1,27 milijona evrov, medtem ko je v lanskem obdobju znašal 5,2 milijona evrov oz. ob neupoštevanju omenjenih prodaj nepremičnin in opreme nekaj manj kot 87.000 evrov.

Nadzorni svet Istrabenza je nerevidirano poročilo o poslovanju v prvem polletju obravnaval v četrtek, ko je potrdil tudi dnevni red skupščine, na kateri bodo delničarji 26. septembra odločali o imenovanju predsednice uprave Mladine Denis Tavčar za novo nadzornico, potem ko je eden od članov Janez Grošelj julija odstopil.

Družba Istrabenz je v prvem polletju beležila 1,16 milijona evrov izgube, medtem ko je ta v enakem obdobju lani znašala 2,36 milijona evrov. Prihodki od prodaje so se znižali za dva odstotka na 270.000 evrov. Izguba iz poslovanja je znašala 480.000 evrov, medtem ko je bila v lanskem obdobju pri 770.000 evrih. Boljši EBIT je po navedbah družbe posledica racionalizacije stroškov poslovanja.

Finančni dolg družbe je konec junija znašal 161,3 milijona evrov. Družba je v prvem polletju predčasno poplačala za 27,4 milijona evrov obveznosti iz naslova glavnic do bank.

Istrabenz je februarja z bankami upnicami sklenil aneks k pogodbi, ki je bila sklenjena v postopku prisilne poravnave med družbo in bankami upnicami pri izvajanju načrta finančnega prestrukturiranja. Novi pogoji financiranja predvidevajo poplačilo preostalega dolga v višini 158,9 milijona evrov v dveh tranšah, in sicer v prvi tranši v višini 92,9 milijona evrov v petih letih in preostanek dolga v 10 letih. S tem dogovorom so zagotovili dolgoročno plačilno sposobnost družbe, so zapisali.