Aleksander Sekavčnik je v zadnjih dneh začel Sergeju Racmanu pospešeno prodajati svoje delnice družbe KD, krovne družbe skupine KD Group, pod katero sodi tudi koprska zavarovalnica Adriatic Slovenica.

V le nekaj tednih je Sekavčnikov holding Caranthania Investment iz Luksemburga prodal že okoli štiri odstotke delnic Racmanovima družbama Oklev in Adriatic Invest, ki domuje v ameriški davčni oazi Delaware. Če je bil torej Sekavčnik še konec lanskega leta največji posamični lastnik KD, ima zdaj v lasti le še slabih 14 odstotkov družbe. Naše analize kažejo, da je Sekavčnik za delnice KD skupno iztržil vsega okoli četrt milijona evrov oziroma več kot desetkrat manj, kot je zanje pred leti plačal.

»Gre za dogovor med menoj in Sekavčnikom, ki je delnice zgolj začasno prenesel name, saj sem potreboval zavarovanje za premostitveno posojilo,« nam je povedal Racman. Zatrdil je še, da bo delnice vrnil v mesecu dni. Zakaj začasno sploh potrebuje delnice KD in premostitveno posojilo, Racman ni želel pojasniti. »S Sekavčnikom nimava v lasti le delnic KD, temveč imava tudi nekatere druge posle,« je bil kratek Racman, ki uradno domuje na istem naslovu v Bratislavi, kjer je bil do nedavna prijavljen tudi Sekavčnik. Posle med ustanoviteljema skupine KD Group pa utegne pojasniti napovedana dražba Nove Ljubljanske banke, ki namerava zaradi izterjave 83.500 evrov 9. aprila na dražbi prodati njegovo hišo v okolici Brezovice. To je Racman zastavil za posojilo svoje družbe Auctor, ki ima že več kot 750 dni blokirane vse transakcijske račune in prek katere obvladuje lastništvo Koloseja.

Caranthania Investments je imela del svojih delnic KD zastavljenih tudi za posojila, ki so jih v preteklosti najela nekatera Racmanova podjetja. Toda kot je zatrdil Racman, je večji del teh posojil pred nekaj meseci že poplačal.

Racman in Sekavčnik imata skupaj s Tomažem Butino v lasti tudi družbi PM&A in PM&A FA, ki sta imeli v začetku lanskega leta za več kot 18 milijonov evrov finančnih obveznosti. Obe družbi imata že dlje časa blokirane tudi vse transakcijske račune, večji del svojega premoženja pa sta posodili naprej neznanim družbam oziroma osebam. Med upniki PM&A in PM&A FA je tudi KD Group, ki je več posojil odobril tudi nekaterim Racmanovim podjetjem. Med prejemniki posojil KD Group je mogoče denimo najti družbe Auctor, Adriatic Invest in tudi European Funds, prek katere je Racman pred leti iz lastništva KD med drugim delno izplačal Roberta Šego, danes svetovalca uprave Pivovarne Laško.