Del od 22 milijonov evrov, ki jih je Vegrad Hilde Tovšak poleti 2007 ob nakupu zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani nakazal v Panamo, je po ugotovitvah preiskovalcev končal tudi na računih v lasti tujih podjetij, ki so (ne)posredno povezana z nekdanjimi vodilnimi v Skupini Hypo Alpe Adria Bank Slovenija, takrat enemu najpomembnejših financerjev propadlega velenjskega gradbinca.

Kot je včeraj potrdil okrožni državni tožilec Stanislav Pintar, je specializirano državno tožilstvo pred dnevi vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper pet oseb. Poleg Tovšakove so med njimi še nekdanji dolgoletni prvi mož Hypo Alpe Adria Bank Slovenija Božidar Špan, njegov naslednik Anton Romih, nekdanji direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik in nekdanji direktor družbe Hypo Alpe Adria Consultants Andrej Oblak. Tožilstvo jim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja. Gre za prvi epilog preiskave, ki traja več kot dve leti, zajema pa več držav, tudi davčne oaze v Evropi in Srednji Ameriki.

V Panami se je delil denar iz NLB

Na dan tako prihajajo prvi uradni podatki, kam je v seriji transakcij potoval denar, ki ga je Vegrad plačal za nakup omenjenega zemljišča. Kot je znano, je velenjski gradbinec na njem želel graditi študentske domove, za nakup pa je najel posojilo pri NLB, ki je pozneje »nasedlo« v stečaju Vegradovega hčerinskega podjetja Gina, uradnega lastnika zemljišča ob Vojkovi cesti. V poslu je imelo ključno vlogo panamsko podjetje Enjuan Management Corp., ki ga je takrat zastopal Andrej Oblak. To je namreč Vegradu prodalo večinski delež v Gini za 22 milijonov evrov, čeprav ga je le mesec dni pred tem od podjetja iz Skupine Hypo odkupilo za 5,75 milijona evrov.

Kako je torej podjetje iz Paname razdelilo 22 milijonov evrov? Že avgusta 2011 smo v Dnevniku razkrili, da je z računa v Liechtensteinu osem milijonov evrov posodilo Oblakovemu podjetju Nepremičnine Invest. To ima v lasti več zemljišč na območju med Športnim parkom Stožice in Kranjčevo ulico. Še milijon evrov je s »panamskega« računa dvignil liechtensteinski odvetnik Gerold Hoop, uradni zastopnik vseh tamkajšnjih podjetij iz afere Hypo, ki nam je že pred časom dejal, da »o poslih ni odločal«. Preostalih 13 milijonov evrov pa je podjetje Enjuan Management Corp. prenakazalo na približno deset različnih naslovov po vsem svetu.

Tožilstvo: Špan upravičenec prejemnika 2,7 milijona evrov

Iz podatkov tožilstva je zdaj razvidno, da je največji del tega denarja – okoli 2,7 milijona evrov – prejelo luksemburško podjetje Montparin. Kot je potrdil Pintar, je njegov ekonomski upravičenec, torej dejanski lastnik, nekdanji prvi mož slovenskega Hypa Božidar Špan. »Z njim je povezan prek ustanoviteljev,« je dodal tožilec. Po podatkih iz registra v Luksemburgu je lastništvo Montparin zakrito za verigo »off-shore« podjetij. Novembra 2005 ga je tako z 31.000 evri kapitala ustanovilo še eno luksemburško podjetje Incovest, to pa je bilo takrat v lasti družbe Danvers Investment Corp., ki domuje v nabiralniku na Bahamih. Slednje je posredno povezano s Hypom. Prek še enega podjetja iz Luksemburga Corp. Immo AG je bilo do konca leta 2007 edini lastnik slovenskega podjetja I. V. S., ki ga je Hypo Leasing pozneje najel za upravljalca objekta Rotonda in trgovskih centrov Qlandia.

Špan včeraj za pojasnila ni bil dosegljiv. Njegov odvetnik Blaž Kovačič Mlinar pa nam je na več vprašanj odgovoril, da »so zadeve, ki jih omenjate, še v fazi predkazenskega postopka«. »Če bo tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, pa bomo na vse očitke ustrezno odgovorili,« je dodal. Podjetje Montparin je sicer »ugasnilo« novembra 2011, kmalu po začetku slovenskega dela preiskave v zadevi Hypo, njegovo premoženje pa je prešlo v last družbe Barkin Investments z Mauritiusa. Pintar pojasnil o tem, kaj se je zgodilo z denarjem, ko je prišel na račun luksemburškega podjetja, ni želel dajati, poudaril pa je, da je sodišče na predlog tožilstva že odredilo zavarovanja premoženja tudi v tujini.

Potočnik: Sem ustanovitelj fundacije v Vaduzu

Po naših podatkih preiskovalci vsaj za zdaj niso našli podatkov, ki bi dokazovali, da je bila med prejemniki Vegradovega denarja tudi Tovšakova. Po približno dva milijona evrov pa so, kot je razvidno iz sheme tožilstva, prejela podjetja oziroma fundacije na Britanskih Deviških otokih ali v Liechtensteinu, v katerih so ekonomski upravičenci Anton Romih, Andrej Potočnik in Andrej Oblak. Odvetnica slednjega Katarina Prebil nam je včeraj sporočila, da »gospod Andrej Oblak ni seznanjen z ugotovitvami tožilstva, ki jih opisujete v vaših vprašanjih, kakor tudi ne, na kakšni pravni in dejanski podlagi naj bi tožilstvo prišlo do kakšnih ugotovitev, zato tega ne more komentirati«. Romiha, ki naj bi bil upravičen do 2,15 milijona evrov z računa podjetja Cliwia na Karibih, nam ni uspelo priklicati. Potočnik pa nam je potrdil, da je res ustanovitelj liechtensteinske fundacije Clavus, ki je iz Paname po ugotovitvah preiskovalcev prejela 2,1 milijona evrov. »O fundaciji bom spregovoril pred sodiščem in ne v medijih, tako kot je to storil državni tožilec,« je poudaril. Clavus, ki deluje na naslovu Hoopove odvetniške pisarne, je bil do leta 2008 tudi med družbeniki nepremičninske družbe Immobilia Lux, ki je zdaj v lasti Oblaka, Potočnikove poročne priče. »Nikoli nisem zlorabil položaja direktorja Hypo Leasinga in nikoli nisem pral denarja, zato ne razumem, česa bi me lahko obtoževali,« je še dodal Potočnik.

Denar tudi Kultererjevemu hišnemu odvetniku

Med prejemniki, ki so jih našli preiskovalci, najdemo še tri imena. Dve od teh sta imeli pomembno vlogo tudi v aferi Hypo v Avstriji oziroma na Hrvaškem. 1,8 milijona evrov naj bi tako končalo na dveh računih v lasti nekdanjega hišnega odvetnika matičnega Hypa v Celovcu Gerharda Kucherja. Gre namreč za nov podatek, ki bi lahko nakazoval, da so za posle vodilnih v slovenskem Hypu na sedežu bančne skupine v Avstriji ne le vedeli, ampak pri njih celo sodelovali. Spomnimo, Kucher, ki ga je sodišče v Celovcu lani skupaj z nekdanjim direktorjem banke Wolfgangom Kultererjem obsodilo na štiri leta in pol zapora, je leta 2008 vodil dve avstrijski podjetji, ki jima je Vegrad takrat nakazal pet milijonov evrov za nakup deleža v hotelskem kompleksu Rezidencija Skiper v Savudriji.

Prav pri Skiperju naj bi končal še dodaten Vegradov milijon iz Paname, kar posledično pomeni, da ga je družba Hilde Tovšak ne zgolj gradila, ampak posredno tudi financirala njegovo gradnjo. Idejni in operativni »oče« projekta, v katerega je Hypo banka vložila več kot 250 milijonov evrov, že od leta 2011 pa je pod drobnogledom posebne enote avstrijske kriminalistične policije, je Miro Oblak, oče Andreja Oblaka. Slednji nam je, ko smo ga vprašali za komentar poslov Mira Oblaka in njegov kontakt, prek odvetnice sporočil, da »ne more dati komentarjev in informacij glede poslov, ki jih ne pozna, in drugih oseb«. Še 300.000 evrov pa naj bi končalo na računu v lasti Urbana Cerarja, lastnika Casinoja Mulino na levem bregu Dragonje, ki za komentar ni bil dosegljiv.

Graf si v visoki ločljivosti si lahko ogledate tukaj.