Indeks predstavlja signal morebitnih obratov v gospodarskih ciklih oz. prikazuje nihanja gospodarske dejavnosti okrog njene dolgoročne potencialne ravni.

Naraščajoči indeks z vrednostmi nad 100 govori o konjunkturi, padajoči z vrednostmi nad 100 pa na obrat navzdol, medtem ko padajoče vrednosti indeksa pod 100 govorijo o upočasnjevanju gospodarske aktivnosti, naraščajoče vrednosti pod 100 pa o okrevanju.

Najbolj optimistična gospodarska znamenja prihajajo iz držav, ki niso članice EU

Indeks za vse članice OECD se je junija v primerjavi s popravljeno aprilsko vrednostjo povzpel za 0,12 odstotka na 100,7 točke, na letni ravni pa se je zvišal za 0,84 odstotka.

Najbolj optimistična gospodarska znamenja po podatkih OECD prihajajo iz držav, ki niso članice EU, in sicer iz ZDA, z Japonske in iz Velike Britanije.

V ZDA je vrednost indeksa junija v mesečni primerjavi pridobila 0,17 odstotka in se ustalila pri 101,2 točke, v letni primerjavi pa se je okrepila za 1,16 odstotka. V deželi vzhajajočega sonca se je indeks v šestem letošnjem mesecu v primerjavi z majem zvišal za 0,12 odstotka na 101,2 točke, od junija lani pa je pridobil 1,28 odstotka.

Na Otoku je indeks junija znašal 101,2 točke, kar v mesečni primerjavi predstavlja 0,17-odstotno, v letni primerjavi pa 1,16-odstotno rast.

Gospodarska rast v Nemčiji se vrača nazaj na trendne ravni

Znamenja izboljšanja gospodarske dejavnosti se še naprej kažejo tudi v območju evra. Vrednost indeksa v območju skupne evropske valute se je junija na mesečni ravni zvišala za 0,13 odstotka na 100,4 točke, na letni ravni pa je pridobila 0,88 odstotka.

Gospodarska rast v Nemčiji se vrača nazaj na trendne ravni, v dolgoletnem gospodarskem bolniku Italiji vodilni kazalci zaznavajo pozitivno spremembo v gospodarski dinamiki, v Franciji pa sorazmerno stabilne razmere.

Za hitro rastoče države podatki OECD kažejo, da Rusija, Brazilija in Kitajska izgubljajo zagon, v Indiji pa vrednost kazalca kaže na skromno pozitivno spremembo v gospodarski dinamiki.