Podatki, ki jih je danes objavil evropski statistični urad Eurostat, tako pričajo o šibkosti gospodarskih razmer ob koncu lanskega leta, ki se je razširilo tudi na države v samem središču območja skupne valute. Območje evra tako vztraja v recesiji, v katero je zdrsnilo v tretjem trimesečju.

Zadnji podatki in kazalci kažejo na stabilizacijo razmer, območje evra pa naj bi se po napovedih nekje do polovice leta vrnilo k rasti.

V tretjem četrtletju je območje evra v četrtletni primerjavi po zadnjih podatkih beležilo 0,1-odstotno krčenje BDP, v celotni uniji pa se je BDP okrepil za 0,1 odstotka. Na letni ravni se je gospodarstvo v tretjem trimesečju lanskega leta skrčilo za 0,9 oziroma 0,6 odstotka.

Analitiki so sicer pričakovali, da bo območje evra v zadnjem trimesečju zabeležilo le 0,4-odstotno krčenje BDP. Krčenje je predvsem posledica strogih varčevalnih ukrepov nekaterih evropskih vlad in ohlajanja svetovnega gospodarstva.

Med velikimi gospodarstvi je v zadnjem četrtletju lani Nemčija na četrtletni ravni zabeležila 0,6-odstotni padec BDP, Francija pa 0,3 odstotnega. Krčenje BDP je bilo v obeh največjih evropskih gospodarstvih večje od napovedi analitikov.

Recesija v Italiji se je v lanskem zadnjem četrtletju še poglobila, saj je Italija na četrtletni ravni zabeležila 0,9-odstotni padec BDP, kar je več, kot so pričakovali analitiki. V letu 2012 je bil padec italijanskega BDP 2,7-odstoten. Italija, sicer tretje največje gospodarstvo območja evra, je v recesiji od druge polovice leta 2011 in se sooča z eno največjih kriz v svoji povojni zgodovini.

Med preostalimi sosednjimi državami je Madžarska v zadnjem četrtletju zabeležila 0,9-odstotni padec BDP, Avstrija pa 0,2-odstotni padec.

V Španiji se je gospodarstvo v zadnjem četrtletju skrčilo za 0,7 odstotka, na Portugalskem pa za 1,7 odstotka. Na letni ravni se je portugalski BDP zmanjšal za 3,8 odstotka, grški pa za šest odstotkov.

Rezultate za Slovenijo bo statistični urad objavil ob koncu meseca. Ekonomist Jože P. Damijan je sicer v sredo ocenil, da bo zmanjšanje slovenskega BDP v zadnjem četrtletju večje od 2,4 odstotka, kot so to napovedale domače in tuje institucije. "Osebno pričakujem padec lanskega BDP za okrog tri odstotke," je dejal.

Gospodarska rast ZDA je v lanskem zadnjem četrtletju stagnirala, medtem ko je bila v tretjem četrtletju rast 0,8-odstotna. V primerjavi z enakim obdobjem leta 2011 se je BDP povečal za 1,5 odstotka.