Prva ocena je presegla napovedi Madrida kljub nepričakovani zaostritvi recesije v četrtem lanskem trimesečju. V zadnjih treh mesecih lani se je namreč špansko gospodarstvo v primerjavi s četrtletjem pred tem skrčilo za 0,7 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke več kot v tretjem trimesečju. Na letni ravni je bil BDP v četrtem četrtletju nižji za 1,8 odstotka.

Upad BDP v zadnjem lanskem četrtletju je bil po pisanju tujih tiskovnih agencij največji, odkar je četrto največje gospodarstvo območja evra sredi 2011 spet zdrsnilo v recesijo. Špansko gospodarstvo se tako krči že šest trimesečij zapored.

Analitiki in tudi španska centralna banka so pričakovali 0,6-odstotni upad BDP v zadnjih treh mesecih 2012. Statistični urad je večji upad od pričakovanj pripisal predvsem bolj negativnemu prispevku s strani domačega povpraševanja, ki je posledica varčevalnih ukrepov in visoke brezposelnosti, medtem ko je bil prispevek s strani zunanje trgovine pozitiven.

V celotnem lanskem letu je španski BDP po predhodni oceni nazadoval za 1,37 odstotka, kar je na primer v skladu z zadnjimi napovedmi Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Vlada v Madridu je pričakovala 1,5-odstotno krčenje gospodarstva, španska centralna banka pa 1,3-odstotni upad.

Lanski rezultat bo v vsakem primeru drugi najslabši po izbruhu svetovne finančne in gospodarske krize. Leta 2009 je namreč španski BDP upadel za 3,74 odstotka, nato je leta 2010 nazadoval za vsega 0,32 odstotka, predlani pa je pridobil 0,4 odstotka.

Za letos v Bruslju napovedujejo nov 1,4-odstotni upad gospodarske dejavnosti, v IMF pa govorijo o 1,5-odstotnem krčenju BDP. Rast naj bi se povrnila v 2014, ko naj bi po zdajšnjih ocenah dosegla 0,8 odstotka.