Kriminalisti Trčku očitajo, da je zlorabil svoj položaj s tem, ko je naklepno zaobšel omejitve zakona o bančništvu, po katerih banka do posameznega komitenta ne more biti izpostavljena z več kot 25 odstotki svojega kapitala. Kot smo že pred časom razkrili v Dnevniku, je Gorenjska banka preko G Skupine (danes v stečaju) Merfinu odobrila posojilo v višini 6 milijonov evrov, tega denarja pa do danes ni dobila nazaj. Na ta način, je Trček po navedbah kriminalistov, Gorenjsko banko oškodoval za šest milijonov evrov in Merfinu omogočil pridobitev premoženjske koristi v enaki višini.

Zaradi napeljevanja Trčka k storitvi kaznivega dejanja je osumljena tudi nekdanji prvi mož Merkurja, ki je preko Merfina obvladoval nakelskega trgovca. "Zastopnica obvodne družbe, pa je utemeljeno osumljena pomoči pri storitvi očitanega kaznivega dejanja, saj je za izpeljavo obvodnega kreditiranja dala na razpolago družbo, ki jo je zastopala," so še sporočili iz NPU. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za nekdanjo izvršno direktorico G Skupine Ani Klemenčič, vendar na NPU imen ovadenih oseb ne razkrivajo.

Gre že za drugo kazensko ovadbo proti Trčku, saj so ga kriminalisti zaradi obvodnega financiranja Merfina preko družbe H&R (lastnica Hidrie) kazensko ovadili že konec lanskega leta.